Bayrampaşa'da 15 Bin Kişilik Şehir Kuruluyor!
2008 yılında kapatıldığından beri ne yapılacağı merak edilen eski Bayrampaşa Cezaevi’nin arsası kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Mimari tasarım ihalesine çıkan İBB, bölgede 15 bin kişinin yaşayacağı 3 bin 500 konut yapacak.
Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) olan eski Bayrampaşa Cezaevi’nin arsası kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilirken, proje çalışmaları da başladı. 2008 yılında kapatılmasının ardından üzerinde ne yapılacağı merak konusu olan Bayrampaşa Cezaevi’nin yerine yaklaşık 15 bin kişinin yaşayacağı yeni bir kent yapılacak.
Araziyi Adalet Bakanlığı’ndan Çağlayan Adliyesi’nin yerine aldıklarını belirten İBB Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Semih Turhan, belediye meclisinde geçen ay alınan kararla alanın kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildiğini söyledi.
Semih Turhan, İstanbul’un en önemli noktalarından biri olan bu arazide kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceklerini vurgulayarak, “İsteseydik bu araziyi satabilirdik.
Kat karşılığı ya da hasılat paylaşımıyla ihale edebilirdik. Kurumsal sorumluluğumuz gereği burada kentsel dönüşüm projesi yapacağız” dedi.
Burada yapacakları binaları satış odaklı değil, depreme dayanıklılık önceliğinde dönüşüm odaklı hayata geçireceklerini aktaran Semih Turhan, “Arsada depreme dayanıklı, yeşili koruyan dönüşüm yapacağız” diye konuştu.
Semih Turhan, yaklaşık 3 bin 500 konutun bulunacağı projenin rezerv alan olarak planlandığını anlatarak, şu bilgileri verdi:
Rezerv konut alanı
“Bölgeyi dönüşüm ve rezerv alanı ilan ettik. Fakat burada konut depolamayacağız. Vatandaşlarımız burada geçici olarak değil kalıcı olarak yerleşecek. Bölgedeki riskli binalarda oturan vatandaşları buralara taşımayı planlıyoruz.”
600 bin m2’lik inşaat alanı
Bayrampaşa Cezaevi’nin yeri için hazırlanacak projede kent genelinde yapılacak diğer kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil etmesi düşüncesiyle 112 bin 270 metrekarelik yüzölçümüne sahip arazide yaklaşık 600 bin metrekarelik inşaat alanından oluşuyor.
Kentsel dönüşüme yönelik olarak yapılacak projenin planında 3 emsal kullanılarak yaklaşık 3 bin 500 konut inşa edilmesi öngörülüyor. Konutların toplam inşaat alanının yaklaşık yüzde 15’ini kapsayacağı proje kapsamında zemin-zemin üstü katlarda ve açığa çıkan bodrum katlarda ticaret ve hizmet fonksiyonları bulunacak. Konutlar için her daireye bir araçlık park alanı olacak şekilde otopark yapılacak.
Hazırlıklarını tamamlayan İBB, söz konusu arsanın mimari, statik ve tesisat uygulama projelerinin hazırlanması için ‘götürü bedel teklif usulü’ ile yerli ve yabancı mimarlık ofislerine yönelik ihale düzenledi. İhaleye mimarlık ofisleri yoğun bir ilgi gösterdi.
11 ofis teklif verdi
Ön yeterlilik tekliflerinin verildiği ihaleye yerli ve yabancı 11 önemli mimarlık ofisi katıldı. İBB, teklif dosyalarını değerlendirdikten sonra yeterli gördüğü mimarlık ofislerini 2. ihale için davet edecek. Bunun ardından da proje çalışmaları başlayacak. İhaleye şu ofisler katıldı:
“Nevzat Sayın Mimarlık, SFA, Tümaş, Tago Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Proje Mimari, Broadway Malyan, Turgut Toydemir, Bimtaş Boğaziçi, DB Mimarlık ve Dome Mimarlık.”
Kötü bir imajı vardı
1956 yılında temeli atılan Bayrampaşa Cezaevi 1968 yılında açıldı ve 2008 yılında kapandı.Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden biri olan Bayrampaşa Cezaevi’nin özellikle 2000 yılındaki ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda 12 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesiyle gündeme oturdu.
Adalet Bakanlığı’nın, ‘Çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını’ amaçlayan çalışmaları kapsamında kapatılan cezaevi üzerine 2007 yılında ‘Ben Fazla Kalmayacağım’ adlı birfilm de yapıldı.