Balıkesir İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı

      Balıkesir İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun 2012 yılı ilk toplantısı yapıldı. Vali Yılmaz Arslan'ın başkanlığındaki toplantıda, meslek edindirme kurslarının büyük önem taşıdığı vurgulandı.Özmerkez'deki Karesi Salonu'nda düzenlenen toplantının başında konuşma yapan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, 'istihdam garantili meslek edindirme kurslarının' planlamasının iyi yapılması gerektiğini bildirdi.

      Meslek edindirme kurslarının üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu vurgulayan Vali Arslan, "Çok sayıda kurs açmak marifet değil, kursları bitirenlerden kaç kişinin iş sahibi olduğu önemli" dedi. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısına, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Deniz, İşkur İl Müdürü Nazım Balcı, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Zeki Çabuk, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir Ticaret Odası Genel Sekreteri Erdoğan Dur ile ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. 2011 yılının değerlendirmesini yapanİşkur İl Müdürü Nazım Balcı, Balıkesir genelindeki istihdamı arttırıcı konular  hakkında bilgiler verdi. Vali Yılmaz Arslan, kurul üyelerine yeni katılımların olması gerektiğini kaydetti. Vali Yılmaz Arslan, kurul toplantısında istihdam oluşturulabilecek sektörlere dikkat çekti. Arslan özellikle, iş güvenliği uzmanlığı, süt sığırcılığı, sığır besiciliği ve su altı kaynakçılığı kurslarının bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda öncelikli olarak ele alınması gerektiğini,İşkur'un bu konularda planlama yapabileceğini ifade etti. Yılmaz Arslan,kadın istihdamının artırılması gerektiğine de dikkat çekti. Kuaförlüğün çok yaygın olduğunu, artık bu mesleğin üzerine çıkılması gerektiğini ifade eden Vali Arslan, bayanların istihdam edilebileceği güzellik uzmanlığı ve estetisyenlik konularında kursların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. İnsanlara iş bulmakla beraber insanlardan verimli şekilde istifade edebilmek için projeler hazırlanması gerektiğini belirten Vali Yılmaz Arslan, "Uygulamaya konulan projenin işe yarar olmasına dikkat edilmesi gerekir. Projelerde istihdam edilecek kişilerin yapacağı işlerin iyi planlanması lazım. Kamu binalarında temizlik yapmak için, evrak getirmek için böyle bir projeyi kullanmayalım. İnsanları olabildiğince dışarıda çalıştıralım" dedi.
 
BALIKESİR OSB'YE MESLEK LİSESİ YAPILACAK
 
Vali Yılmaz Arslan, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ne meslek lisesi yapılacağını açıkladı. Sanayicilere yönelik kursların Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) salonlarda yapılabileceğini kaydeden Yılmaz Arslan, "Endüstri Meslek Liselerinin makine ve teçhizatının eski olması temel sorun. Teçhizatlar yenileniyor. Fakat tamamının yenilenmesi uzun zaman alır. Sanayicinin tesisinde kullandığı makinalar da öğrenciler belli zaman aralıklarında işi öğrenebilir. Arsa sorunu çözüldüğünde Organize Saniyi Bölgesi'ne Endüstri Meslek Lisesi yapacağız, işin tam merkezine. Sanayici ile işbirliğinin artırılması amaçlanıyor. Gidilen yol doğru, alınan mesafe güzel. Bunu biraz daha nasıl taçlandırabiliriz? Her sorunu çözemezsiniz, ama ilgilendiğinizde yarı yarıya çözülmüş kadar moral ve motivasyon verir. Her şeyden maddi somut çıktı alamayız" diye konuştu.
 
YAPISAL İŞSİZLİK İLE MÜCADELE
 
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul Toplantısı, 2011 yılı faaliyet raporunun okunmasından sonra sona erdi. Faaliyet raporunu okuyan İşkur İl Müdürü Nazım Balcı, dünyada ve Türkiye'de işsizlikle mücadele amacıyla birçok programın uygulanmakta olduğunu, Türkiye'de iller düzeyinde işsizlikle mücadele amacıyla İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları oluşturularak dönemler halinde yapılan Kurul toplantılarında alınan kararlar ile istihdama yön verilmeye çalışıldığını söyledi. Nazım Balcı, "Bu kapsamda ilimiz İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 2011 yılı planlamasını yapmak amacıyla 2011 Ocak ayında yılın ilk toplantısını yaparak yıllık faaliyet planı kararlaştırdı. Bu karar doğrultusunda İşkur Balıkesir İl Müdürlüğümüz tarafından işgücü uyum faaliyetleri gerçekleştirilmeye başlanmış, sonraki Kurul toplantılarında alınan kararlar ile de faaliyet planı güncellenerek işgücü uyum faaliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 48 oranında arttırılmıştır. 2010 yılında 3 bin 215 kişi işgücü uyum faaliyetlerinden yararlanırken, 2011 yılında bu sayı 4 bin 761 olmuştur. Böylece vasıfsız işgücüne işgücü piyasasının aradığı niteliklere uygun meslekler kazandırılarak özellikle 'yapısal işsizliğin' azaltılmasına çalışılmıştır. Bu açıdan 2011 yılı işgücü uyum faaliyetlerinin verimli geçtiği bir yıl olmuştur" dedi.
 
2011 faaliyet raporunda, istihdam garantili kurslar ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) kurslarına ağırlık verildiği, istihdamın bir önceki yıla göre yüzde 256 oranında (bin 229 kişi) arttığı bildirildi. UMEM kurslarındaki artış sonucu Bandırma Endüstri Meslek Lisesi'nin de UMEM kapsamına alındığı ve İşkur genel müdürlüğünce bu okula 385 bin TL kaynak aktarıldığı bildirildi. Yine, işgücü uyum faaliyetlerinin tanıtımının yapıldığı, İşkur aracılığıyla 2010 yılına oranla 2011 yılında işe yerleştirme sayısının yüzde 91 artarak 6 bin 880 olduğu, İşkur İl Müdürlüğü tarafından özel sektörde işe yerleştirme oranında ise bir önceki yıla göre yüzde 116 arttığına dikkat çekildi. Bu amaçla 45 saat olan haftalık çalışma süresi ücretlerde kayıp olmadan 40 saate indirilmelidir.
-Eğitim sistemi, her kademesinde ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde gözden geçirilmelidir.Mesleki ve teknik eğitime ağırlık veren kapsamlı ve kaliteli bir eğitim politikası izlenmelidir. Bu yönde ülke gerçeklerine cevap verecek bir insan gücü planlamasından hareket edilmelidir.
-İş gücü, iş piyasasının ihtiyaçlarına ve gereklerine göre eğitilmeli ve yetiştirilmelidir. Eğitim ve istihdam bütün olarak ele alınmalıdır.
-İstihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler AB ülkeleri düzeyine düşürülmeli ve fakat bu uygulama ile birlikte vergi dağılımı da daha adil bir yapıya kavuşturulmalıdır.
-Özürlülerin çok azı iş gücü piyasasına katılabilmektedir. Bu olumsuzluğu gidermek amacıyla, uygulanan sosyal politikaların özünü özürlülere yönelik istihdam politikaları oluşturmalı,ayırımcılıktan uzak ve gerektiğinde pozitif ayırımcılık uygulamaları ile özürlülerin iş gücü piyasasında daha fazla yer almaları sağlanmalıdır.
-Yerel ekonomik potansiyellerin harekete geçirileceği, yüksek işsizliğin bulunduğu bölgelerde GAP türü özel istihdam projeleri uygulanmalıdır.