Baklavaya bayram ayarı!

Bayram öncesi baklava piyasası yine ısındı... Baklava üreticisi Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, Kurban Bayramı öncesi vatandaşların yoğun talep gösterdiği baklavanın, sağlıklı ve kaliteli olması için kilosunun en az 40 liradan satılması gerektiğini söyledi.

Baklava üreticisi Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, Kurban Bayramı öncesi vatandaşların yoğun talep gösterdiği baklavanın, sağlıklı ve kaliteli olması için kilosunun en az 40 liradan satılması gerektiğini söyledi. Güllü, fabrika yatırımı Bursa'da gerçekleştirilen Osmanlı saray içeceklerinin tanıtım toplantısında, 2 milyon liralık bir tesisi kurduklarını ifade etti.

Bu tesiste Osmanlı padişahlarının "sağlık iksiri" niteliğinde şerbetler ürettiklerini anlatan Güllü, "Şerbetlerin reçetelerini bulmak için Osmanlı arşivlerinde yaklaşık 2 yıl süren hummalı araştırmalar ve tesislerimizde aylar süren Ar-Ge çalışmaları yürüttük" dedi. Şerbetlerin çocuklara çok faydalı olacağını dile getiren Güllü, okullarda süt yerine şerbet dağıtılabileceğini, bu projeyi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktardı. Güllü, içecekleri henüz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ulaştıramadıklarını fakat Başbakanlık ile anlaşma sağladıklarını, buraya şerbetlerden gönderdiklerini söyledi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Güllü, bir kilogram baklavada 200 gram yağ kullanıldığını, yağın litre fiyatının da 40 lira olduğunu bildirdi. Güllü, bir kilogram fıstığı da toptan alındığı için 65 liraya mal ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bir kilogram baklavada, 100 gram fıstık var. Toplam maliyet, 13-14 lira yapar. Normal bir baklavanın en az maliyeti, 13-14 liradır. Dolayısıyla 10 liraya nasıl baklava alınır? 10 liralık baklava almaktansa ekmeği şekerli suya batırıp yiyin, daha sağlıklı olur. Baklavanın en az 40 lira olması lazım. Çünkü eskisi gibi değil, gıda mühendisimiz, laboratuvarımız var, vergiler var. Bunları da işin içine koyunca 40 liranın altındaki baklava bence sağlıklı olmaz. Çünkü muhakkak bir şeylerinden eksilterek yapılmıştır. Çoğunuz farkına varmazsınız. Baklavanın kalınlığını iki kat fazla yaparsınız, hamur iki kat fazla olunca şekeri daha fazla çeker. O zaman maliyet, düşer. Bu da önemli, standarttan şaşmamak lazım."

Güllüoğlu Genel Müdürü Fatih Güllü, toplumdaki "şerbet" algısını değiştirmek istediklerini, Türk toplumunun bu memleketin topraklarından çıkan reçetelerle tanışmasının, bu içeceklerin tanıtılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Güllüoğlu CEO'su Ömer Kaya da asitli, gazlı içeceklere karşı savaş başlattıklarını dile getirdi.