Bakan açıkladı: Yeni emlakçılık kuralları neler?
Emlakçılıkta yeni dönem başladı. Halen faaliyetteki emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş süreci 31 Ağustos 2020’de sona erdi. Emlakçılığın yeni kurallarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı.
Halihazırda faaliyetteki emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş süreci 31 Ağustos 2020’de sona erdi. Emlakçılık sektöründe yeni kurallar işlemeye başladı. Herkesin merak ettiği soruların cevabını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı.
Emlakçılık sektöründe kayıt dışılığı ve haksız rekabeti önleyecek düzenlemeler devreye girdi. Yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ev, arsa ve iş yeri alıp satacak ya da kiralayacak vatandaşlarla emlakçılar için yeni bir dönem başladı. Bakan Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliği ve oluşturulacak sisteme ilişkin bilgi verdi.
Yeni dönemde emlakçılık düzenlemeleri şöyle:
1) Halen faaliyetteki emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş sürecinin 31 Ağustos 2020’de sona erdi. Yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak. Aksi halde idari yaptırım uygulanacağını bildirdi.
EMLAKÇILIK EĞİTİMİ
2) Daha önce bir iş yerinde birden fazla emlak işletmesi faaliyet gösterse dahi bunlardan yalnızca biri için yetki belgesi veriliyordu. Bundan böyle aynı iş yerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi verilecek. Bu sayede, hem işletme ve sözleşmeli işletme ilişkisinin takip edilecek hem de sektördeki tüm aktörler belgelendirilerek bu alanda faaliyet gösterenlere ilişkin net verilere ulaşılacak.
3) Yapılan düzenlemeyle emlakçılık sektöründe çalışanlara eğitim şartı da geldi. Yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınacak. Mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekecek. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak.
EV GÖSTERME BEDELİ ALINAMAYACAK
4) 2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırının yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendi. Geçen 2 yıllık süreçte, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmelerinin görüldüğünü ve bu duruma kesinlikle müsaade edilmeyecek. Sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlakçılara idari yaptırım uygulanacak. Bu uygulamada ısrar eden işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek. Emlakçılar, gayrimenkul gösterme hizmeti karşılığında bir bedel talep edemeyecek.
5) Taşınmaz ticaretine yönelik ilanlara ilişkin ilk kez düzenleme yapıldı. Bundan sonra yetki belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerinde yer alamayacak. Tüm ilanlarda yetki belgesi numarasına yer verilecek. Yetki belgesindeki işletme adı veya unvanının kullanılması zorunlu olacak.
YANILTICI İLANLARA SON
6) İlanlarda yanıltıcı bilgiler yer almayacak. Taşınmaz ilanlarında, taşınmaza ilişkin bilgilerin eksik veya yanlış verilmesi ya da harita üzerinde taşınmazın yerinin hatalı işaretlenmesi gibi tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilemeyecek. Bu yükümlülüklere uymayan işletmelere Bakanlığımızca idari para cezası uygulanacak.
7) Düzenleme kapsamında ilan siteleri, yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak, ilan ve üyeliklere ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgileri Bakanlığa iletecek.
SAHİBİNDEN İLANLARI NE OLACAK
8) Vatandaşların ticari faaliyet kapsamında olmayan taşınmaz ilanlarına ise herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Bu ilanlar eskiden olduğu gibi verilmeye devam edilecek.
9) Yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesinde bürokratik süreçler azaltıldı. Ruhsar Pekcan, “Bugüne kadar hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafından iki ayrı iş yeri kontrolü yapılmakta iken bundan böyle kontrol yalnızca belediyeler tarafından ruhsat düzenlenmeden önce yapılacak” dedi. Bakan Pekcan, yetki belgesine ilişkin işlemlerin tamamının Bakanlığın internet adresi üzerinden ulaşılabilen Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nden (TTBS) gerçekleştirileceğini dile getirdi.
10) Bakan Pekcan, sektörün en çok talep ettiği konuların başında gelen yetki belgesine sahip işletmelerin tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, belediyeler ve diğer kurumlardaki işlemlere aracılık etme ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etme taleplerinin de yönetmeliğe eklenen hükümle karşılandığını kaydetti.