Avrasya Tüneli projesi ne zaman bitecek?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı, deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde, deniz altındaki tünelde kazı işlemenin bitmesine tanıklık etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile projenin Çatladıkapı'daki Avrupa Şantiyesi'ne geldi. Burada yetkililerce karşılanan Davutoğlu'na çalışmalarla ilgili brifing verildi.

Yerden 25 metre aşağıya son delme işleminin gerçekleştirilmesi için telsizle talimat veren Davutoğlu, brifing odasından, TBM (tünel açma makinesi) olarak adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işleminin tamamlanmasını, eşi Sare Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yetkililerle izledi.

TBM'nin kazı işlemini sonlandırmasının ardından Davutoğlu'nun "Sonuna gelindi. Görmek nasip oldu. Hep beraber alkışlayabiliriz. Gördük artık" sözleri üzerine, Davutoğlu ve odada bulunanlar, kazı çalışmalarının tamamlanmasını alkışladı.

"Bin 342 metre 490 günde geçildi"

Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, İstanbullular, Türkiye, Asyalılar ve Avrupalılar için tarihi bir gün olduğunu belirtti.

100 dakika sürecek olan bir yolculuğu 15 dakikaya indirebilmek, huzur ve güvenlik içinde seyahat için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Büyük bir proje. Toplamda 14,6 kilometrelik Göztepe-Kazlıçeşme Projesi'nin deniz altından geçilen 5,4 kilometrelik bölümünün doğrudan su altında olan 3 bin 342 metrelik tünelini bugün geçmiş olduk. Geçen sene 13 Eylül 2014'te tünele bizzat inmiş, başbakanlık görevini aldıktan hemen sonra ziyaret ettiğim ilk büyük proje olan tünelde gördüğüm hummalı çalışmadan büyük bir ümit duymuştum. Bu ümidimizi boşa çıkarmayan müteahhitlerimize, proje yetkililerine, mühendislere teşekkür ediyorum. Çünkü tüneli, planlandığından 6 ay önce geçmiş oldular. 3 bin 342 metre, 490 günde, 70 haftada geçildi. Milim milim şaşmaz bir iradeyle, azim ve kararlılıkla çalışan mühendislerimiz bunu gerçekleştirdi."

"Şehirde trafik rahatlayacak"

Davutoğlu, İstanbul'un modernleşmeyle birlikte trafikle delik deşik edildiğini, şehrin bunlardan nasıl etkilendiğine herkesin şahit olduğunu vurgulayarak, trafiğin hayatımızda kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu, ulaşımın günlük hayatın bir parçası haline geldiğini kaydetti.

"Şimdi bu tünelle birlikte günde 130 bin araç, yani normalde bugün yer üstünde seyahat eden 130 bin araç yer altından çok daha kısa bir sürede hedefe ulaşacak. Bu yolla da şehirde trafik rahatlayacak, hem çevre kirliliği anlamında da olumsuz etkilenmelerden uzak kalınacak. Bu İstanbul'un güzel siluetinin ve güzel atmosferinin korunması bağlamında da son derece önemli bir katkı sağlayacak" diyen Davutoğlu, Boğaziçi, Marmara gibi doğal çevreyi korumanın gelecek nesillere bir borç olduğunu söyledi.

Konuşmasının ardından tünele inerek burada incelemelerde bulunan Davutoğlu, çalışanlarla fotoğraf da çektirdi.