Atatürk Havalimanı kaldırıldıktan sonra sahildeki binalar yükselecek!
Uzmanlar uyarıyor; Atatürk Havalimanı kaldırıldıktan sonra sahildeki Florya ve Yeşilköy yüksek katlı yapılaşmayla karşı karşıya kalacak
Atatürk Havalimanı'nın 2016'dan itibaren ticaret ve kongre merkezi olarak hizmet verecek olması, havalimanı çevresinde yeni bir endişeye yol açtı. Sivil tolum kuruluşları, şehir plancıları ve mimarlar, Atatürk Havalimanı'nın iptal edilmesinden sonra Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya gibi semtlerde çok katlı yapıların önünün açılacağı uyarısında bulunuyor. Uzamanlar, yeni yapılacak havalimanı ve Atatürk Havalimanı'ndaki düzenleme nedeniyle çevre sorunlarının da yaşanacağını söylüyor.
Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacağı söylenen, İstanbul'un kuzeyinde Kemerburgaz ile Karadeniz arasında yapılması düşünülen üçüncü havalimanı için takvim netleşmeye başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin, 3 Mayıs 2013 tarihinde saat 10.00 itibariyle isteklilerin ve basının huzurunda gerçekleştirileceğini açıkladı. Gelişmelerden sonra Atatürk Havalimanı çevresi için yeni endişeler ortaya çıktı. Atatürk Havalimanı'nın ortadan kalkmasıyla birlikte Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya'ya çok katlı binaların yapılmasını engelleyen temel sebebin de ortadan kalkacağını, zaman içinde bu semtleri çok katlı inşaatların beklediğini söyleyen uzmanlar durumu Taraf 'a değerlendirdi.
Üçüncü köprü, yeni havalimanını besleyemez
» Şehir Plancısı Uzmanı Erhan Demirdizen:
Mania planı dediğimiz plan nedeniyle havalimanları çevresinde çok katlı yapıların yapılması yasaklanır. Uçakların iniş kalkışları için bina yükseklikleri sınırlı tutulur. Atatürk Havalimanı kaldırıldıktan sonra Bakırköy, Zeytinburnu ve Ataköy gibi sahil kesimleri yüksek katlı yapılaşmayla karşı karşıya kalabilirler. Havalimanının oradan kaldırılmasıyla bu alanlarda yüksek katlı yapılar için ciddi kolaylık sağlanmış olacak. Üçüncü havalimanı yerine Atatürk Havalimanı geliştirilebilir, durumu çok müsait olan Sabiha Gökçen uluslararası havalimanı haline getirilebilir ve rezerv alanı olarak Silivri'ye yeni bir havalimanı yapılabilir. Şimdiye kadar plan buydu. Uzmanların teknik incelemelerine bakılırsa İstanbul'da bir üçüncü havalimanına ihtiyaç yok. Bu havalimanı, İstanbul'un bütün raylı sisteminin devre dışı kalması demektir. Sadece üçüncü köprü üçüncü havalimanının besleyemez.”
Su havzaları, tarım arazileri yok olacak
» TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu:
Üçüncü havalimanının yapılma gerekçesi Atatürk ve Sabiha Gökçen'in ihtiyacı karşılamamasıydı. Ama bu gerekçenin kamuoyunu yanıltmak için söylendiğini anlıyoruz. Şimdi Atatürk Havalimanı'nın ranta açıldığı ortaya çıkıyor. Atatürk Havalimanı ve çevresi üçüncü havalimanının yapılmasından sonra çok değerli ve talebin yoğun olduğu bir arazi haline gelecektir. Atatürk Havalimanı, havacılık hizmetleri açısından önemli hizmetleri, özellikleri olan dünyanın en büyük havalimanlarından biri. Buranın ortadan kalkması ile havalimanı sahasının çok katlı yapılara açılması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü en büyük engel ortadan kalkmış olacak. Üçüncü havalimanının yapılacağı yer su havzalarının, tarım arazilerinin olduğu bir yer. Bu alanlar da üçüncü havalimanıyla yok edilecek. Atatürk Havalimanı çevresinde olası yüksek katlı yapılaşma da ciddi çevre ve altyapı sorunlarını beraberinde getirecek.
İstanbul, Ankara'nın sömürgesi değil
» MİMAR Korhan Gümüş:
Atatürk Havalimanı arazisi ve yanındaki askerî alanın arazisi son derece kıymetli alanlardır. Havalimanının oradan kalkmasından sonra bölgede ciddi bir yapılaşma talebi ortaya çıkacaktır. İstanbul'da şehrin belli yerleri değişebilir. Yeniden yapılaşma olabilir. Ancak bunun planlı ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir. İstanbul'da yapılması düşünülen projelerin hepsine Ankara'dan karar veriliyor. İstanbul, Ankara'nın sömürgesi değil. Her şeyin plansız ve acele yapıldığını düşündüğümüzde ben Atatürk Havalimanı'na dokunulmamasından yanayım.
Hüseyin İstemil/Taraf