Artvin'deki sel felaketi mağdurlarına Ziraat bankası kredi veriyor

Artvin'de meydana gelen sel felaketi nedeniyle oluşan mal kaybını belgeleyenlere Ziraat bankası tarafından destek paketi kapsamında uygun koşullarda kredi verilecek

Ziraat Bankası, Artvin'de  Hopa, Borçka ve Arhavi ilçelerinde hayatı felç eden, can ve mal kayıplarına nedne olan sel felaketinin yaralarını biraz da olsa sarmak için destek paketi uygulaması başlattığına yönelik yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamaya göre,  sel sebebiyle mal kaybı yaşadığı resmi makamlarca belgelenen müşterilere talep etmeleri halinde tüm kredilerinin derecelerine göre belirlenecek sürelerde, maksimum 6 aya kadar faizsiz, sonrasında ise faizli olarak 60 aya kadar yapılandırılabilmesi imkânı sağlandığını belirtti.

Rize Artvin Havalimanı'nın Yapılacağı Zemin Kumsal Alanı Çıktı

Rize - Artvin Havalimanı'nın yapılacağı alanda yapılan sondaj çalışmalarında söz konusu bölgen,in bazı bölgelerinin kumsal alanı olduğu tespit edildi..

Türkiye’de deniz dolgusu alan üzerine kurulacak ikinci havalimanı olacak Rize - Artvin Havalimanı'nın yapılacağı bölgede yapılan sondaj çalışmaları sırasında zeminin bazı bölgelerinin kumsal alan olduğu saptandı. Havalimanının söz konusu bölgede yapılma karraından vazgeçilmediği halde maliyet  iki katına çıkacak.

Teknik çalışmaların devam ettiği Rize-Artvin Havalimanı projesi,  Yeşilköy köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasındaki 266 hektarlık deniz dolgu alanında pist ana gövdesi için yapılan sondaj çalışması sona erdi. Kıyıdan 1 kilometre açıkta yapılacak olan havalimanında deniz dolgu derinliği 26 ile 32 metre olarak hesaplanırken havalimanı pist zemininin kumluk alanın yanı sıra, derelerin sürüklediği çakıl ve diğer malzemelerle kaplı olduğu tespit edildi. Havalimanının  yumuşak zemin geçilerek sert kaya zemine inşa edilmesine karar verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize- Artvin havalimanına ilişkin 3 aylık sondaj çalışmalaırnın sona erdiğini, Ordu- Giresun Havalimanının 15 - 17 metre derinlikte 35 milyon ton taş kullanılarak yapıldığını, Rize’de ise bu derinliğin 30- 35 metreyi bulacağını ve toplamda 100 milyon ton taş kullanılacağını söyledi.

Sondaj verilerine göre zeminin çok sağlıklı olmadığını ve kumsal olan alanın geçilip kayaya inilmesi gerektiğini belirten Karal, mevcut zemine dolgu yapılamayacağını, yapılması halinde ise büyük faciların meydana gelebileceğini, bu sebeple de yumuşak tabanın altına inilip sert zemine ulaşılması gerektiğini bu işlem sebebiyle de maliyetin iki kat artacağını söyledi.