Antalya'nın simgesi geliyor... Hem de rekor sürede!

G20 zirvesine ev sahipliği yapan Antalya, yine adından söz ettiriyor. TACA İnşaat, Antalya'da Expo Kulesi'ni tersten inşa edecek. Hem de 6 ay içerisinde...

Çiçek ve çocuk temasıyla tüm dünyadan konuklarını ağırlamaya hazırlanan Expo 2016 Antalya’ya TACA İnşaat damgasını vurmaya hazırlanıyor. Expo 2016 Antalya etkinliği kapsamında organizasyonun simge yapıları Expo Kulesi’ni ve Antalya Kongre Merkezi’ni özel yapılarda uzmanlaşan TACA İnşaat hayata geçiriyor. Kurulduğu 1953'ten bu yana üç nesildir yurtiçinde ve yurtdışında pek çok önemli projeyi bitiren TACA İnşaat, Amerika, Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulu ofisleri ve uluslararası ortaklarıyla, Ortadoğu ve Afrika’da oteller, hastaneler, kongre merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kitlesel yapılar yapan bir müteahhitlik şirketi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kendileri için hız ve çabukluğun önemine işaret ederek, “Üstlendiğimiz işi masada bitirmeden sahaya çıkmayız” dedi ve şunları anlattı: “Sürati elde etmenin en iyi yolu saat farkını kullanmak. Biz Türkiye’de inşaat yaparken, proje yönetimini iyi bir raporlamayla ABD’den sağlıyoruz. Buradaki inşaat mesaisi bittiğinde, saat farkından dolayı ABD’de mesai başlıyor. Raporlar aracılığıyla ‘işin gerisindesiniz, verim az, ekibi artırın’ gibi uyarılar geliyor. Biz de ertesi gün bu uyarılara göre adımlarımızı atıyoruz. Bizim iş sürecimiz 24 saat esasına göre işliyor.” açmak" dedi.

ABD’nin en büyük müteahhitlik firmalarından Turner’ın Başkan Yardımcısı Jeff rey Marshall’ı, 4 yıl önce Taca’nın iştiraki TAG Group’a transfer ettiklerini söyleyen Akkurt, “Kendisini parayla ikna edememiştik. Bu sistemi anlattık. Bana döndü ve ‘Ters düşünüyorsun, zaman farkını iyi kullanıyorsun. Tamam anlaştık’ dedi” bilgisini paylaştı.

Alttan ekleme yöntemiyle yapılıyor

Geçen hafta bir araya geldiğimiz Tayyar Akkurt, Expo Kulesi’nin Türkiye’de ve hatta yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini anlattı. “Kulenin 6 ay içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Kış aylarında kule tepesinde çalışma koşulları çok zor. Bu nedenle kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız” diyen Akkurt, süreci şöyle özetledi: “Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek.”

Akkurt’a “Bu ilginç yöntemle kule inşa etmek nereden aklınıza geldi” diye de sorduk, şunları anlattı: “Bizim ABD’de TAG Group isimli bağlı bir şirketimiz var. Projeleri, iş planlamasını vs. bu şirketimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Expo Kulesi’ni ve istenen iş bitiş tarihini ABD’ye götürdük. Oradan çıkan rapora göre; konvansiyonel inşaat yöntemleriyle yetişmesi çok zordu. Biz de bu yöntem sayesinde minimum riskle bitirilebileceğini gördük ve işe başladık.”

“Alttan ekleme” denilen bu yöntemin dünyada 4 ya da 5 kez kullanıldığını söyleyen Akkurt, 120 metre yüksekliğindeki kulenin 2016 Mart'ında tamamlanacağını söyledi. Akkurt, “Hem kule hem de kongre merkezi 250 milyon liralık proje” dedi.

Zoellick: 5 kez yalancı çıkardınız size teşekkür ediyorum!

2009 yılında Dünya Bankası-IMF ortak toplantılarının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi’ni de kendilerinin yaptığını hatırlatan Akkurt, şu anekdotu paylaştı: “O dönem Dünya Bankası Başkanı olan Robert Zoellick’ten bir mektup geldi. ‘Beni 5 kez yanılttınız’ denilen mektupta şöyle deniyordu: ‘Bize Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, toplantılara yetişeceği söylendi. Ancak ben yetişeceğine ihtimal vermedim. Hatta kendi içimizdeki toplantıda ‘O kongre merkezi bitmez’ dedim. Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum.”

'İşini iyi bilen ülkesinde kalsın hem biz kazanalım hem onlar'

ABD’lilerin projeler konusunda uzman olduklarını, ABD’de TAG Group’u kurarken bunu hesapladıklarını anlatan Akkurt, "İşini iyi bilen ABD’liyi buraya getirmek isterseniz, 3-4 kat fazla maaş vermek zorundasınız. Biz onu, kendi ülkesinde istihdam ederek hem saat farkı avantajını kullanıyoruz, hem de ekonomik olarak tasarruf ediyoruz. Şimdi hedefi miz sözleşme mühendisliğinde çok iyi olan İngiltere'de ofis açmak'' dedi