Ankara, Suriyeli sığınmacılar için BM'ye başvurdu!

Türkiye, şiddetten kaçan Suriyelilere kapısını açarken artan sayı üzerine Birleşmiş Milletler’den yardım istedi. BM Güvenlik Konseyi, Ankara’nın talebiyle perşembe günü meseleyi masaya yatırmak üzere toplanıyor

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin 80 bini aştığını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York’ta bu yükün uluslararası toplum tarafından paylaşılması gerektiğini anlatacak. BM, şu ana kadar mültecilere sadece 2 milyon dolarlık yardımda bulundu. Türkiye’nin masrafları ise 300 milyon lirayı geçti.

Türkiye şiddetten kaçan Suriyelilere kapısını açarken artan sayı üzerine Birleşmiş Milletler’i harekete geçirmek için girişimlerini sürdürüyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Ankara’nın talebiyle perşembe günü mülteciler meselesini masaya yatırmak üzere toplanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sorunu bizzat anlatmak üzere New York’ta olacak. Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 80 bini geçerken Davutoğlu, “Bu yük uluslararası toplum tarafından paylaşılmalı.” diyecek. Uluslararası camiadan şu ana kadar ciddi bir yardım gelmemesi dikkat çekiyor.

BM bile sadece 2 milyon dolar karşılığı yardım yollarken Türkiye’nin masrafları 300 milyon lirayı geçti. Birkaç Avrupa ülkesinden gelen yardımlar ise sembolik düzeyde. Avusturya 30 çadır, Fransa 2 bin 500 çadır yollarken Hırvatistan 50 bin Euro hibe etti.

Ölüm korkusu, tecavüz ve şiddet sebebiyle Türkiye’ye kaçan Suriyelilerin sayısı 80 bini geçti. Uluslararası camia ise soruna duyarsız kalmaya devam ediyor. Ankara BM mekanizmalarını harekete geçirmek için yoğun bir diplomasi uyguluyor. Önceki hafta BMGK dönem başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’u Ankara’da ağırlayan Davutoğlu konseyin daimi üyelerinden İngiliz dışişleri bakanıyla da görüştü. Türk Bakan perşembe günü BM’de meseleyi bizzat kendisi anlatacak; ikili görüşmelerde bulunacak.

Amaç hem BM yardımlarının önünü açmak hem de meselenin ciddiyetini uluslararası arenaya taşımak. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile dün Ankara’da görüşen Bakan Davutoğlu açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısının 80 bini geçtiğini açıklayan Bakan, “Bu mülteci sayısındaki artışın getirdiği büyük bir yük var. Bu çerçevede de bu yükün uluslararası toplum tarafından paylaşılması lazım.” dedi.

Davutoğlu daha büyük dalgalar halinde mülteci akınları olması durumunda alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini de söyledi. Bakan BM’deki temaslarında “Suriye içinde güvenli bölgelerin kurulması gerektiği” mesajı da verecek.

‘BİZE NE?’ YORUMLARINA SERT CEVAP

Davutoğlu Suriyeliler için yapılan “Bunlardan bize ne?” yorumlarına ise sert tepki gösterdi. Davutoğlu bu tür düşüncelerin 75 milyon Türk halkının vicdanında bir karşılığı olmadığını vurgulayarak Türkiye’nin tarih boyunca kendisinden emân dileyenlere kayıtsız kalmadığını kaydetti.

Bakan “Bunlar tecavüzden kaçan kadınlar, babaları öldürülen çocuklar ve yaşlılar. Sınırın önünde tutup içeriye almayıp hava saldırısına ve keskin nişancılara hedef olmalarına rıza mı gösterseydik? “diye konuştu.

Bütün risklerine rağmen “‘Bize ne?’ denilemeyeceğini vurguladı. Apaydın Kampı’na bazı CHP üyelerinin gitmek istediğini ancak valilikten izin alamadıklarıyla ilgili bir soruya şu cevabı verdi: “Hassasiyet içeren ve kendi güvenliklerinden kaygı duyulan kişilerin bulunduğu özel kamplarda belli kuralların olması doğaldır. Bu, BM normlarına uygun bir tutumdur.

Zaman/Servet Yanatma