Ankara Numune taşındı, Koç arsayı geri istiyor!

Ünlü iş insanı Vehbi Koç tarafından, sağlık sektörü dışında kullanılamayacağı şartı ile arazisi ile birlikte bağışlanan tarihi Ankara Numune Hastanesi’nin, Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşınarak kapısına kilit vurulmasının ardından Koç ailesinin harekete geçtiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En büyük hayalim” diyerek gündeme getirmesinin ardından, Başkent'te Atatürk Eğitim Araştırma, Yüksek İhtisas ve Numune Hastanesi gibi Türkiye’nin en önemli hastanelerinin kapılarına teker teker kilit vurularak, Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşınması beraberinde büyük tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

KOÇ AİLESİ NUMUNE HASTANESİ’Nİ GERİ Mİ İSTEDİ

Hastalara acil müdahale konusunda Başkentin en önemli hastanelerinin başında gelen Numune Hastanesi’nin kapatılarak, arazisinin amacı dışında kullanılacağına ilişkin iddialar üzerine Koç ailesi harekete geçti.

ANKA'dan Mehtap Belen'in edindiği bilgilere göre, Koç ailesi, ünlü işadamı Vehbi Koç’un yapımında bizzat çalıştığı ve daha sonra arsası ve üstündeki binaların sadece sağlık hizmetleri için kullanım şartıyla, devlete bağışladığı Numune Hastanesi’nin, Vehbi Koç Vakfı’na devredilmesini istedi.

İddialara göre Vakıf, Sağlık Bakanlığı’na başvuruda, bağış şartlarına uyulmadığı gerekçesi ile Numune Hastanesi ve arazisinin vakfa geri verilmesi talep edildi.

VAKIF YETKİLERİ SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİ

Vakıf yetkilileri konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, taleplerine olumsuz cevap verilmesi durumunda yargı yoluyla Numune Hastanesi’nin ve arazisinin geri isteneceği iddia edildi.

ARAZİNİN, ÖZEL HASTANEYE DEVREDİLECEĞİ ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

Numune Hastanesi’nin kapatılmasına karşı çıkan Türk Tabipler Birliği, hastane arazisi üzerinde büyük rantlar döndüğüne ilişkin endişelerini dile getirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne devredilmek istendiği de öne sürülmüştü. 

CHP’Lİ VEKİLE SOSYAL MEDYADAN CEVAP VERMİŞ...

Numune Hastanesi ve arazisinin Medipol’e devredilerek özel hastane olarak kullanılacağına ilişkin iddialar konusunda Sağlık Bakanı Koca’nın cevaplaması istemi ile Meclis Başkanlığı’na aylar önce soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, açıklamalarda bulundu. Emir, Bakan Koca’nın kendisine tweet atarak, böyle bir şeyin olmadığı konusunda teminat verdiğini, ancak soru önergesine hala resmi bir cevap verilmemesinin ise dikkat çekici olduğunu söyledi. 

KÖKENİ 2. ABDÜLHAMİT’E DAYANIYOR

Kökeni 2. Abdülhamit döneminde 1881 yılında, Cebeci Namazgah Tepesi’nde açılan Gureba Hastanesi’ne dayanan, daha sonra ise Merkez Mülkiye Hastanesi olarak anılan Numune Hastanesi’nin olduğu yer o dönem Ankara’da sağlık hizmeti veren tek yerdi.  

Kurtuluş Savaşı’nda ağır yaralı askerlerin tedavi edildiği yer olma özelliğini de taşıyan Merkez Mülkiye Hastanesi’nin adı Cumhuriyet’in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ile Ankara Numune Hastanesi adını aldı.  

VEHBİ KOÇ’UN ÜSTLENDİĞİ İLK İNŞAAT

Bir süre kullanılmayan hastane 1928 yılından itibaren yeniden inşa edilmeye başlanmış. Koç’un yapımını üstlendiği ilk inşaat işi olarak da bilinen Numune Hastanesi, sağlık alanı dışında hiçbir alanda kullanılamayacağı şartıyla Vehbi Koç tarafından bağışlanmıştı.