'Ancak reklamlarda hava atarsınız!'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, GSM operatörlerini topa tuttu. Yıldırım, hala telefonun çekmediği bölgeler olduğunu söyleyerek, operatörlerin sadece hava attığını öne sürdü.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın gündeminde GSM operatörleri vardı. Bakan Yıldırım, söylenenin aksine hala çekmeyen bölgeler olduğunu söyleyen Yıldırım, "Hala çekmeyen yer çok, haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz, reklamlarda birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum" diye konuştu.

Yıldırım, hiç gecikmeden bir fiber seferberliğin başlatılması gerektiğini belirterek, "Küçük hesapları bırakalım arkadaşlar. Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz, bizim işler geride kalır, bunları bırakalım" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Türk Telekom iştiraki Avea İletişim Hizmetleri AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ arasında GSM ve IMT200/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri imzalandı. 

8 yıl içinde tüm Türkiye'de...

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, vatandaşın "telefonu iyi çekiyor mu, gönderdiği fotoğraflar düzgün çıkıyor mu ve her türlü ortamda kesintisiz bir hizmet alıyor mu" buna baktığını söyledi.     

Yıldırım, 4.5G'nin 1 Nisan'da başlayacağını anımsatarak, "Vatandaşlarımızın şunu bilmesi gerek; hani 3G ile 4.5G arasında 10 kat hız farkı var diyoruz, 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın İliç Kazası'nın Konukçu Köyü'ne gidip 'Nerede bizim 10 kat hız?' derse o zaman yanlış olur bu. 8 yıl süremiz var. Peyder pey, bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan'da başlayacak, bir miktar yapacaklar şimdi. Yollar biraz hazır olacak, sonra 8 yıl içinde Türkiye'nin her tarafı... Tünellerde de çekecek" şeklinde konuştu.

Hizmette sınır olmayacağını vurgulayan Yıldırım, tünellerde ve ana güzergahların hepsinde çekimin olacağını, ana yollarda mazeret kabul etmeyeceklerine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:      

“Hala çekmeyen yer çok, haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz, reklamlarda birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz de var. Bu konuda zaten gayret ediyorsunuz ama daha fazla gayret bekliyoruz."     

Bilişimde hız berekettir

Yıldırım, 4.5G'nin baştan beri çeşitli tartışmalara neden olduğunu anımsatarak, "4.5G bir adımdır, 5G'ye yaklaşmanın bir adımıdır, ara kademedir. 2 önemli özelliği var; birisi iletişimde hızın artması, diğeri de şerit. Yani akıl yollarının sayısının artmasıdır. Yan getirisi de yerli katkıya daha fazla imkan sağlaması" ifadelerini kullandı.      

Ürünü getirip KOBİ'ler üzerinden sattırma gibi bir uyanıklığa son verdiklerini belirten Yıldırım, bunun takipçisi olacaklarını, bugünden yarına yerlilik oranının yüzde 50 olmasını beklemediklerini ama burada tedarikçi pozisyonuna girmek, sürekli satma azminde olmanın kabul edecekleri bir durum olmadığını söyledi.      

Yıldırım, burada ekmek yiyenlerin buraya katma değer bırakması gerektiğinin altını çizdi.      

BTK'nın yerli katkının artırılmasının takipçisi olacağına dikkati çeken Yıldırım, "Yollarda hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bereketi artırmak için elinizden gelen gayreti göstereceksiniz" şeklinde konuştu.      

Yıldırım, fiber konusunun biraz arka planda kaldığını, buradaki yetki karmaşasını ele alarak fiber işinde bir seferberlik yapmak zorunda olduklarını dile getirdi.      

"Elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız" diyen Yıldırım, trafik miktarının gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında olduğuna belirterek, şunları söyledi:      

Bu bizim için bir ölçü olamaz. Ölçü nedir? Bilişimde azami 5 yıl içinde bütün planlarınız alt üst olur. Biz 2009 Ulaştırma Haberleşme Şurası'nda 100 Megabit internet evleri diyorduk, millet 'Bu bakan kafayı yemiş' diyordu. Şimdi 100 Megabit nedir? 2023 için diyorduk, onu zor kabul ettirdik. Şimdi millet burnunu büküyor. Yani iletişimde hayallerimizin, ufkumuzun çok uzun vadeli olması mümkün değil. Bizim hiç gecikmeden hemen bir fiber seferberliği başlatmamız lazım. Küçük hesapları bırakalım arkadaşlar. Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz, bizim işler geride kalır, bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz? Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile hizmet kalitesi ile, içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız.

Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz, onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini hep beraber görüyoruz. Bundan sonra bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp, büyük fotoğrafı görmelerini özellikle istirham ediyorum. Uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz. Bunun giderilmesi için çalışmalara başladık. Göreceksiniz bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Çünkü artık bilişim, iletişim, bilgi teknolojileri kendi başına bir sektör olmaktan çıktı. Her alanı yöneten bir sektör haline geldi. Hepimizi yönetiyor. Yani hangi işi yaparsak yapalım bilişimle mutlaka yolumuz kesişiyor."      

Bakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri, Turkcell adına Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Avea adına Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, Vodafone adına Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt  ile BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan tarafından imzalandı.