Alanya'nın alıcısı değişti!
Yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası kapsamında yapılan değişiklikle Türkiye'den mülk satın alabilecek ülke sayısının artmasıyla Alanya'da İran, Irak, ürdün, İsrail gibi Ortadoğu ülkelerinin vatandaş
Bugüne kadar mülk alan yabancı sayısının 30 bini aştığı Alanya’da, 2010 yılında 2 bin 254, 2011 yılında 3 bin 924, 2012 yılında ise 5 bin 500 yabancı mülk edindi.
Alanya Tapu Müdürü Çetin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl mayıs ayında 6302 sayılı Yasa’da yapılan değişikliğin ardından Türkiye’de mülk alabilecek ülke sayısının 200’ü bulduğunu anımsattı.
Geçen yıl mülk satışı yaptıkları 5 bin 500 kişinin büyük çoğunluğunu Ruslar’ın oluşturduğunu bildiren Özdemir, en fazla Mahmutlar beldesinde satış gerçekleştirdiklerini, Alanya’nın doğu bölgesine daha fazla ilgi olduğunu söyledi.
Alanya’da en fazla Almanlar’ın mülk satın aldığını, son yıllarda ise Ruslar’da ciddi bir artış yaşadıklarını belirten Özdemir ”Ruslar 2012 yılında bin 500’den fazla konut alarak ilk sırada yer aldı. Ancak mülk sahibi olarak hala Almanlar daha fazla. Almanlar’dan sonra Danimarkalılar geliyor. Ruslar üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
”Yasadaki değişikliğin ardından bölgeye Ortadoğu’dan başta İran olmak üzere ciddi talep var” diyen Özdemir, şunları kaydetti: ”2012 yılının ikinci yarısından itibaren 70’e yakın İranlı, 30 civarında da Iraklı Alanya’da mülk almış. İlçede mülk alanlar arasında Ürdün ve İsrail vatandaşları da var. Alanya’nın 25 bin nüfuslu Mahmutlar beldesinde konut alan Rus sayısı ise bini buldu. Rusları Norveç ve İsveç vatandaşları takip ediyor. Ayrıca Oba ve Kestel beldelerine de ciddi yabancı ilgisi var.” -Arap sermayesi yatırım için bölgeyi inceliyor- Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Aydoğan ise Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla asıl hedeflerinden biri olan İran vatandaşlarına konut satmanın gerçekleştiğini söyledi.
Komşu ülkeyle uyumlu bir toplum olmalarına rağmen konut satamadıklarını dile getiren Aydoğan, ”Yasa nedeniyle konut satamadığımız İranlılar daha önce İspanya’dan, Yunanistan’dan konut alıyorlardı. Kanun çıkmadan önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verdik ve bu konunun aşılması durumunda ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlanacağımızı söyledik” dedi.
Geçen yıl kanunun çıkmasının ardından İranlılar’a 70’in üzerinde konut satıldığını bildiren Aydoğan, İran’da özellikle devalüasyondan dolayı konut satışlarının beklentilerinin biraz altında kaldığını kaydetti.
Aydoğan, İran’dan gelenlerin Antalya’dan önce başka bir havalimanına gittiğini, oradan geldiklerini belirterek, bunun da Antalya’ya gelmek isteyenleri yorduğunu söyledi. Hedeflerinden birinin İran’dan direkt Gazipaşa Havalimanı’na uçuşların yapılabilmesini sağlamak olduğunu dile getiren Aydoğan, bunun yapılmasıyla satışların artacağını düşündüklerini ifade etti.
-”Başka ülkeler bize gıptayla bakıyor”- Türkiye’nin güçlü ekonomisinin Arap sermayesini bölgeye çektiğini dile getiren Aydoğan, şöyle devam etti: ”Dünyanın her yerinde kriz var, ama iyi bir yönetim ve sağlıklı ekonomiyle ayakta kaldık. Başka ülkeler bize gıptayla bakıyor. Ülkemizi yönetenlere teşekkür ediyoruz. Krizde en az zarar gören ülkeyiz, diğer ülkeleri gördüğümüzde bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu durum Arap sermayesini de bölgemize çekiyor. Arap sermayesi ülkemize ve bölgemize sadece konut almak için gelmiyor. Alanya’da otel alımları ve arazi görüşmeleri var. Büyük projeler için talep var ve Alanya ilgi odağında. Dubai, Katar, Kuveyt, Suriye, özellikle İran yatırımcıları Alanya’ya ilgi gösteriyor. Mütekabiliyet Yasası’ndan sonra Azerbaycan, Kazakistan’dan talep fazla. Alanya’da ekonominin daha da canlanacağını söyleyebiliriz.” Aydoğan, Alanya’da bugüne kadar 50’nin üzerinde farklı ülke vatandaşının konut satın aldığını sözlerine ekledi.
AA