Aile paketinde son dakika sürprizi

Aile paketinde kadın çalışanlara daha önce her çocuk için farklı sürelerde tanınan tam maaşa yarı zamanlı çalışma hakkı genişletildi ve her çocuk için doğum sonrası 6 ay yarı zamanlı çalışma getirildi.

Kadın istihdam ve aile paketi olarak bilinen ve tartışmalı düzenlemeleri içeren yasa tasarısından, her çocuk için doğum yaptıktan sonra 6 ay süreli yarı çalışma hakkı çıktı. TBMM’de tasarının komisyon görüşmelerinde son dakikada eklenen önergeyle, 16 haftalık doğum iznini bitiren anne, isterse 6 aylık yarı çalışma hakkını kullanacak. Kadın çalışan ücretinin yarısını işverininden alırken devlet de her çalışana ücretinin yarısı ancak üst limit olarak asgari ücret kadar ek ödeme yapacak. Böyle bir durumda ücretinin yarısını da devlet üstlenecek. Kaynak ise, İşsizlik Sigortası Fonu olacak. TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu paketle ilgili olarak “Uygulamaya bakmak gerekir” dedi.
Tasarının ilk halinde, çocuk doğuran kadın çalışanlar için birinci çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olarak yarı zamanlı çalışma süresi ögörülmüştü. Ancak dün bu sürenin yetersiz olabileceği yönünde milletvekillerinden gelen eleştiriler üzerine süre; hem memurlar hem de işçiler için her çocukta 6 ay kısmi çalışma hakkı getirildi. Söz konusu 6 aylık yarı zamanlı çalışma döneminde; anne memursa devlet maaşını tam zaman çalışması üzerinden yapacak.

NEREDEYSE YARISI
İşçi niteliği taşıyan bir anenin yarı zamanlı çalışmak istemesi durumunda ise; maaşının yarısını işvereni karşılayacak. Kalan kısım için; devlet işsizlik sigortası fonundaki kaynağı kullanarak asgari ücretin tamamı kadar destek ödemesinde bulunacak. Böylece doğum yapan bir kadın; önce doğum izni olan 16 haftalık iznini kullanabilecek, sonrasında isterse 6 ay yarı zamanlı çalışma hakkını kullanabilecek. Bu izin bittiğinde de çocuğu ilköğretim çağına gelene kadar bir başka deyişle 6.5 yaşına kadar kısmi zamanlı çalışabilecek. Bu nedenden dolayı da işten çıkarılamayacak.

TÜSİAD: SÜREÇ İZLENMELİ
Tasarıyla ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtlayan TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ise, paketle ilgili olarak bundan sonraki sürecin izlenmesi gerektiğini belirtti. Ger yaptığı açıklamada “TBMM Gündemindeki kadın istihdam paketinin etkisi uygulamada görülecek. Kadınların sorunlarına çözüm olarak yapılan çalışmaları olumlu karşılamak lazım. Kreşlerin yaygın olmadığını, doğum yapan kadının çocuk bakımı nedeniyle iş yaşamından koptuğunu yıllardır dile getiriyoruz. Kadının doğum sonrasında işle bağlantısının kesilmemesi önemlidir. Dolayısıyla esnek çalışma imkanına karşı çıkmak doğru değil. Tabii bunun uygulamalarına da bakmak lazım, uygulamaya bakılarak elbette geliştirme yapılabilir” dedi.

TİSK uyarmıştı
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu
(TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, geçtiğimiz haftalarda paketin istenmeyen sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulunmuştu. Eyüboğlu, paket çıktıktan sonra 3 çocuk doğuran bir kadının 18 yıl part time çalışabileceğini belirterek; “Bu arada işverenin de işten çıkarma hakkı olmayacak. Bu düzenlemeler iyi niyetli ancak ters tepebilir. Yükler açısından iş dünyasına nasıl bir etkisi olunacak diyor ya, bu o örneklerden biri” demişti.

Babacan da temkinli

İş dünyasını hareketlendiren anne olan kadın çalışanlara verilen esnek çalışma hakkı, TBMM’de farklı iddiaları gündeme getirdi. Kulislerde, komisyon çalışmaları biten tasarıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da temkinli yaklaştığı dile getiriliyor. Babacan’ın temkinli yaklaşma nedeni olarak da, düzenlemelerin kadınların istihdam oranını düşürebileceğine yönelik kaygılar gösteriliyor.