9 milyon hastaya ilaç faturası sürprizi

9 milyon astım ve KOAH hastasına, raporlu ilaçlarından kutu başına 14-20 lira fiyat farkı ödemesi çıkmaya başladı. Üç kutu ilaç için 55 lira fark istenmesi hastaları zor durumda bıraktı.

Astım ve KOAH hastalarının kullandığı ilaçlardan ek para alınmaya başlandı. Sürpriz fatura, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlaç Geri Ödeme Komisyonu ve Sağlık Bakanlığı'nca 15 Eylül'den itibaren ilaçta referans kodlamasına geçilmesiyle ortaya çıktı.

Uygulamayla astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarından kutu başına 14 ila 20 lira arasında fiyat farkı ödemesi çıkmaya başladı. Raporlu olmalarına rağmen üç kutu ilaç için 55 lira fark istenmesi hastaları zor durumda bıraktı.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, uygulamaya ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye'de 5 milyona yakın KOAH, 4 milyona yakın da astım hastası var. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘Formoterol fumarat+budesonid' ihtiva eden ilaçlar piyasada değişik isimlerde, farklı formüllerde ve farklı cihazlarla kullanıma hazır şekilde bulunuyor. Uygulamanın farklı teknolojilerle üretilmiş cihaz ve dozaj formlarının etkin madde temelli bir hesaplama yöntemiyle hesaplanarak oluşturulması bilimsel ve tıbbi gerçeklere aykırı. Eczanelere gelen hastalar bu düzenlemeyle fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç istediğinde daha yüksek doz içeren farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Bu uygulama hastada olası yan etki ve farklı cihaz kullanımına bağlı uyum zorlukları oluşturarak tedavinin aksamasına sebep olabiliyor. Bu ilaçlar farmasötik (bire bir eşdeğer) olmadığı halde fiyat hesaplamalarında eşdeğer gibi kabul edilmesinin hastalara ve eşdeğer ilaç kavramına zararı büyük. Rahat nefes için bu ilaçlara muhtaç olan hastalarımıza, farmasötik eşdeğer olmayan ilaçlar yüzünden fiyat farkı ödemek zorunda olduklarını nasıl anlatacağız? Bu düzenlemenin hem halk sağlığına hem de kamuya faydası olmayacağını belirtmek istiyoruz. İvedilikle değiştirilmesi gerekiyor."