7 bin 200 eleman alınacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 7 bin 200 eleman alınacağını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ile ilgili yaptığı açıklamada mutlaka sahada olmaları gerektiğini söyledi ve 4 bin 800 olan vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkaracaklarını açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yıl içinde kayıtdışılığın ciddi oranda gerilediğini, ancak hala yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Şimşek, şu anda 4 bin 800 vergi müfettişi bulunduğunu, bu sayıyı orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, ''Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez, mutlaka sahada olacağız'' dedi.

Şimşek'in açıklamaları 7 bin 200 müfettiş alımının planları arasında olduğunu ortaya koydu. Şimşek alımlar için net tarih vermedi....

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektöründe fatura ve elektronik defter zorunluluğu getirileceğini söyledi.

Kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceklerini belirten Şimşek, ''Kozmetik ürünleri izlemeye yönelik Sağlık Bakanlığı ile bir sistem kuruyoruz. Bundan sonra bütün kozmetik ürünleri üretimden satışına yönelik takip edeceğiz'' dedi.

6111 sayılı yasa kapsamında, borç yapılandırmasından faydalanan mükelleflerin bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödemeleri gerektiğini belirten Şimşek, ''Çünkü bu son şans'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu an itibariyle Halk Bankası'nın yüzde 24'e kadar oranını şartlar uygun olursa bu yıl veya gelecek yıl halka arz etmeyi düşündüklerini bildirdi.

Enflasyonun sebebinin vergi artışları olmadığını aktaran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ''Bütün fiyatlar sabit kalsın, enflasyon düşsün yaklaşımı çok sağlıklı değil'' dedi.

Şimşek, gelir vergisi reformuyla ilgili taslak çalışmasını tamamladıklarını belirterek, ''Bu yasayla biz bütün imtiyazları, bütün istisnaları masaya yatırdık'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılık oranında son yıllarda yaşanan gerilemenin ihmal edilemeyecek kadar önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Şimşek, ''Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 Aylık Gerçekleşme Sonuçları ve İzleme ve İlerleme Raporu''nu açıkladığı basın toplantısında, raporu en az AB'nin ilerleme raporu kadar önemsediğini söyledi.

2011-2013 dönemini kapsayan ''Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı''nın Aralık 2011'de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şimşek, kayıt dışı ekonominin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu belirten Şimşek, ''Çünkü kayıt dışılık demek aslında haksız rekabet, firmalarımızın ölçeğinin küçük kalması, ülkemizin ve firmalarımızın dünya ile rekabet edememesi, 75 milyonun hakkı olan verginin tam olarak tahsil edilememesi, ülkemizin daha fazla borçlanması, vergi yükünün hafifletilememesi demektir'' diye konuştu.

Son yıllarda kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda çok önemli adımlar attıklarını ifade eden Şimşek, aldıkları tedbirler sayesinde kayıt dışı ekonominin azaldığını gördüklerini söyledi.

''KAYIT DIŞILIK AVRUPA ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE''



Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi'nde görevli Prof. Friedrich Schneider'in yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de kayıt dışılık oranının 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 puan azalarak 2011 sonu itibarıyla yüzde 27,7'ye gerilediğini kaydeden Şimşek, ''Bu, ihmal edilemeyecek kadar önemli bir başarıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Aynı çalışmaya göre AB ülkelerinde kayıt dışılık oranının yüzde 7 civarında olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'deki yüzde 27,7'lik kayıt dışılık oranının Avrupa'nın çok üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, uzun vadede amaçlarının kayıt dışılık oranını Avrupa ülkeleri ortalamasına çekmek olduğunu belirtti.

Kayıt dışı ekonomi ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı hesaplamalara da değinen Şimşek, TÜİK verilerine göre, kayıt dışı istihdamın 2002 yılında yüzde 52,1 iken 2012 Haziran ayı itibarıyla yüzde 40,4'e düştüğünü söyledi.

Hangi çalışma dikkate alınırsa alınsın, son 10 yılda kayıt dışılığın çok ciddi oranda gerilediğini anlatan Şimşek, yine de kayıt dışı istihdam oranının hala yüksek seviyelerde olduğuna dikkati çekti.

''KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE MALİYE'NİN TEKELİNDE DEĞİL''



Kayıt dışılıkla ilgili bütün çabalarının vergiyi tabana yaymayı amaçladığını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kayıt dışılıkla mücadelede başarı kazanabilmemiz için mutlaka etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi gerekiyor. Ayrıca kayıt dışılıkla mücadele sadece Maliye Bakanlığı'nın tekelinde olmadığı gibi sadece Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarıyla yapılacak bir iş değil. Bu eylem planının uygulanmasında birçok kurum ve kuruluş, birçok bakanlığımızla ortak çalışma yapıyoruz. Bütün bakan arkadaşlarıma, bütün ilgili kuruluşlara teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

İzleme ve değerlendirme sistemini yeni eylem planıyla etkin hale getirmek için 3 ayrı kurul oluşturduklarını anlatan Şimşek, bunlardan birincisinin yürütme kurulu olduğunu söyledi. Şimşek, söz konusu kurulun Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci ile eylem planında yer alan kurumların üst düzey yöneticilerinden oluştuğunu hatırlattı.

İkinci kurulun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında 6 ayda bir toplanan, bakanlar düzeyinde bir kurul olduğunu belirten Şimşek, bu kurulun Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar ile eylem planında yer alan faaliyetlerden sorumlu bakanlardan oluştuğunu kaydetti.

Şimşek, üçüncü kurulun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ''Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Yüksek Kurulu'' olduğunu belirterek, yılda bir kez toplanan kurulun kayıt dışı ile mücadelenin etkin şekilde izlenmesi ve topluma mal olmasına vesile olacağını umduğunu ifade etti.

''47 EYLEMDEN 13'ÜNÜ TAMAMLADIK''


Yeni eylem planı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, Eylül sonu itibarıyla söz konusu eylem planında yer alan toplam 47 eylemden 13'ünün yüzde 100 olarak tamamlandığını bildirdi. Şimşek, ''Yıl sonuna kadar 13 eylemi daha tamamlamayı amaçlıyoruz. Böylece 2012 yılı itibarıyla öngördüğümüz hedeflerin yüzde 55'ini gerçekleştirme başarısını sağlamış olacağız. Yani yıl sonu itibarıyla 26 eylemi tam olarak gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.

Şimşek, 2013 yılı içinde de kalan 21 eylemi tamamlayacaklarını kaydetti.

Sabah