3. Köprü'den arazi yatırımcısına rekor kazanç!

Cuma günü dünya gündemine giren İstanbul'un 3. Köprü'sü Yavuz Sultan Selim arazi yatırımcılarını ihya etti...

Dünyanın ibretle izlediği İstanbul Boğazı'nın 3. İncisi yatırımcısına rekor yaptırdı. Yavuz Sultan Selim, geçtiği güzergâhlarda arazi yatırımcısına bire 15 kazandırdı. Köprü inşası öncesinde bin 500-2 bin lirada seyreden satılık bir daire metre kare fiyatları 8 bin ile 10 bin euroya kadar yükseldi.

İstanbul Boğazı’nın 3’üncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılırken, sadece Türkiye’ye değil yatırımcılarına da kazandırdı. Dünyanın 59 metre ile en geniş, 322 metreyle en yüksek ve 2 bin 164 metreyle en uzun olma özelliğini taşıyan köprü, geçtiği köylerde tarla vasıflı arazilerin değerini son 4 yılda 15 kat artırdı.

İstanbul’un fetih tarihi olan 29 Mayıs’ta, üç yıl önce inşasına başlanan köprü, iki yakayı birleştirdiği Sarıyer-Beykoz’un yanı sıra, geçiş ve bağlantı güzergahlarında bulunan Zekeriyaköy, Arnavutköy, Riva, Kağıthane, Göktürk’ün de değerine değer kattı.

İnşaat öncesi Beykoz-Garipçe bölgesinde satılık bir dairenin metrekare fiyatı bin 500-2 bin lirada seyrederken, şimdilerde 8 bin ile 10 bin Euro (26.5 bin ile 33 bin TL) arasında değişiyor. Bu bölgelerde gayrimenkul değerlerinin daha da artması bekleniyor.

ERA Koordinatörü Mustafa Baygan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete girmesiyle, köprü güzergahında konut projelerinde artış beklediklerini söyledi.

Baygan, “Düne kadar, boğazın Karadeniz’e açılan kısmında yer alan, Garipçe Köyü’nde konumu ve arazi yapısı sebebi ile bölge, halkına balıkçılık dışında bir iş olanağı sağlamıyorken bugün bölgede yer alan satılık ev fiyatları için milyonlara varan rakamlar konuşuluyor” dedi.

Köprü açılışı ve bağlantı yolarının hizmete girmesiyle yükselişin devam etmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Mustafa Baygan, bölgede artan gayrimenkul değerlerini şöyle değerlendirdi: “Anadolu Yakası’ndaki ayağının yer aldığı Beykoz - Garipçe de 3. Köprü, bölge halkının yüzünü güldürdü.

Ev ve arsa fiyatları yükseldi. 3 Köprü inşası öncesinde ortalama satılık bir dairenin metrekare fiyatlarının 1500-2000 lirada seyrederken, şu an 8.000-10.000 Euro rakamları görülmektedir. Özellikle bölge, yapısı itibari ile 2B arazi olma özelliğini taşıyor, dolayısıyla yatırımcının dikkatini bu yöne çekiyor.”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bulunduğu bölgelerde satılık emlak fiyatlarının milyon liralara kadar çıktığına işaret eden Baygan, şunları söyledi: “Gayrimenkul duayenlerinin konuştuğu yatırımların kuzeye kayacağı senaryoları arasında Sarıyer'de hayatı buluyor.

Üst segment yatırımcıların ilgisini çeken bu bölgede arsa metrekareleri 2000 dolar civarındayken, konut fiyatları 700 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu bölgelerin yanı sıra değer kazanan bölgeler arasında, Zekeriyaköy, Arnavutköy, Riva, Kağıthane, Göktürk bölgeleri de yer alıyor.”

Konut sektör raporu incelendiğinde, Zekeriyaköy'de 2013 yılında yüzde 26 olan fiyat artışlarının, son 3 yılda yüzde 75 arttığı görüldü. Bölgeden geçen 3. Köprü ile Zekeriyaköy ve çevresinde yeni bir yükseliş beklenirken, Çayırbaşı-Sarıyer Tüneli'nin de arsa ve konutların değerini önümüzdeki dönemde katlaması bekleniyor. Bölgede ortalama metrekare fiyatları şimdiden 8 bin 600 lira seviyesine çıkmış durumda.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, sadece iki yakayı birleştirmekle kalmayıp, diğer ulaşım araçlarına da entegre olacak. Karadeniz sahiline, Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında yükselecek olan 3. havalimanı, karayolu taşımacılığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak.

Raylı sistem olarak, yüksek hızlı tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim'den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.
Hamide Hangül/Karar