25 yıldır süren dava sonuçlandı! Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne icra takibi başlatıldı

Doktorların kooperatif kurarak ev yapmak istemesi ve o arsanın kentsel dönüşüme girmesiyle başlayan 25 yıllık hukuk mücadelesi sonuç buldu. Belediye 8 milyonu aşkın cezaya çarptırıldı.

Ankara'da doktorların ev sahibi olma yoluyla ilerledikleri süreçte 25 yıldır verdikleri hukuk mücadelesi sonuç buldu.

Bir grup doktor, 25 yıl kadar önce konut yapmak için kooperatif kurdu. Ancak, Çankaya’daki arsaları için imar izni çıkmadı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi doktorlara ait arsayı da kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen bölgenin içine aldı. Bu alan büyük bir inşaat firmasına verdi. Doktorlar belediyeye tazminat davası açtı. Mahkeme doktorları haklı buldu. Doktorlar 34 milyon liralık alacak için belediyeye karşı icra takibi başlattı.

Birikimlerini değerlendirip ev sahibi olmak istediler

Büyük bir çoğunluğu doktorlardan oluşan, aralarında öğretmen ve mühendislerin de bulunduğu 80 kadar kişi bir araya geldi; bir yapı kooperatifi kurdu.
Çankaya Hekimler Sitesi Yapı Kooperatifi üyelerinin amacı birikimlerini bir arada değerlendirerek birer ev sahibi olmaktı.

İmar izni alamadılar

Ancak, Çankaya’da bulunan toplam 7 bin 492 metrekarelik arsaları için imar izni alamadılar. Konunun üzerinden yıllar geçti. Ancak sorun bir türlü çözülemedi. 2012 yılına gelindiğinde ise, kooperatif üyeleri asıl şoku yaşadı.

O bölge kentsel dönüşüme girdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, söz konusu arsanın da içinde bulunduğu alanı "Yeni Güney Park Kentsel Dönüşüm Alanı" olarak belirledi; buna göre imar planları belirlendi. Anılan alanda büyük bir inşaat şirketi proje geliştirmeye başladı.

Kendilerine ait arsaya giremediler

Kooperatif üyeleri ise, kendilerine ait arsaya adım dahi atamaz oldu. Üyeler konuyu yargıya taşımaya karar verdi. Kooperatif’in Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Şule Ünlü 3 yıl önce Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Dava, başvurusu dilekçesinin özünü, belediyenin fiili kamulaştırmasız el atma işlemi olduğu iddiası oluşturdu.

Belediye savunmasında davanın reddini istedi

Belediye adına mahkemeye sunulan savunmada ise, davanın reddine karar verilmesi istendi. Savunmada, söz konusu araziye fiili el atma durumun da söz konusu olmadığı kaydedildi.

Belediye 27 milyon cezaya çarptırıldı

Ankara 6.Asliye Hukuk Mahkemesi, keşif yaparak bilirkişi raporları hazırlattı. Mahkeme, bilirkişi raporları hazırlattı. Dosyaya giren rapor kooperatif lehine çıktı. Raporda, anılan arsa için ödenmesi gereken metrekare fiyatı tespit edildi. Mahkeme geçtiğimiz yıl mart ayında kararını verdi. Davayı kabul eden mahkeme, 26 milyon 935 bin TL’nin faizi ile kooperatife ödenmesine karar verdi.

Yargıtay kararı onadı

Karar Yargıtay’a taşındı. Belediye adına yapılan temyiz başvurusunda ‘Bilirkişi raporu hatalı. Araziye fiili el atma söz konusu değil’ denildi. Temyiz incelemesine yapan Yargıtay 5. Hukuk Dairesi yerel mahkeme kararını geçtiğimiz günlerde onadı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne icra takibi başlatıldı

Kararın kesinleşmesi ile birlikte kooperatif avukatı Şule Ünlü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı icra takibi başlattı. Takip tutarı yasal faizi ile birlikte 34 milyon 203 bin 544 TL olarak kayıtlara geçti.

Ödenmesi gereken tutar 8 milyonu aşıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı benzer bir davayı ise Oran Doktorlar Yapı Kooperatifi’nin açtığı anlaşıldı. 30 kadar üyesi bulunan kooperatifin davası da Yargıtay ‘da lehlerine çıktı. Dosya yeniden Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne döndü. Hukuki sürecin 5-6 ay içinde tamamlanması beklenen dosyada kooperatife ödenmesi gereken tutar, yasal faizi hariç, 8 milyon lirayı aşıyor.


Dinçer Gökçe/ Hürriyet