2+1'de talep patlaması!

Konut alacaklar, özellikle aileler aldıkları dairelere sadece yatırım gözüyle değil yaşamak için de bakmaya başladı. Bu nedenle 2+1 evlere talep arttı. İn

İnşaat firmaları da bu yönde çalışmalarına hız vererek 1+1 ve 1+0’ların sayılarını azaltmaya başladı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Büyük metrekarelerde fiyatlar artıyor, ancak fiyat çeşitliliğinde seçenek de çok. Artık Türk aileler 2+1’lere alıştı. Hatta bazı firmalar buna karşılık vermek adına 1+1 ve 1+0’lar gibi dairelerini birleştirme yoluna da gitti” dedi.

Maya, özellikle kentsel dönüşümle birlikte projelerin kent merkezinde artmaya başladığını belirterek, danışmak için gelen pek çok firmanın da yatırım düşündüğünü dile getirdi. Maya, “Kent merkezine dönüş oluyor, merkeze yakın yerde evi olan da projesi olan da merkezde konut istiyor. Çeperlerde ise B ve C grubu hâlâ alışa çok hevesli” diye konuştu.

Maya, gözde lokasyonları şöyle anlattı: “Kentsel dönüşümden etkilenen merkezi lokasyonlar, özellikle Bağdat Caddesi, Göztepe, yeni yeni Beşiktaş, Bakırköy ama imar sorunu yüzünden beklemede. Çeperlerde ise üçüncü köprü, otoyol, havalimanı gibi projelerle önemli gelişme gösterdi. Sancaktepe buna önemli bir örnek. Zekeriyaköy, Beylikdüzü-Esenyurt arası değerleniyor. Yatırımcılar, çıkış fiyatlarını, bireysel alıcı da yatırım için mi oturum için mi alacağını iyi düşünmesi lazım.”

Yerli ve yabancı kuruluşların verdiği lisansların çoğuna sahip olan TSKB Gayrimenkul Değerleme, genel olarak bankalar ve yatırımcılara hizmet veriyor. Bunun yanı sıra artan inşaat projelerine bağlı bilinçlenmeye başlayan bireysel alıcı da kapılarını çalmaya başladı.

Yılın ilk sekiz ayı konut satışlarının 2013 kadar hareketli olmadığını ancak, artan bir trendle yılı kapatacağını vurgulayan Maya şöyle devam etti: “2013’te 1 milyon 157 bin konut satışı oldu, bu yıl bir milyonla kapatacağını düşünüyoruz. Esas düşüş konut kredilerinde oldu. Faiz oranları 2013 Mayıs’tan itibaren artış trendine girince konutta düşüşü getirdi, Haziran ayına kadar piyasa temkinliydi, bir nebze hareket başladı. Türkiye ekonomisi yüzde 3.5 büyüdü 2013’te, inşaat yüzde 5.5 büyüdü. Bu yıl da yine ortalamanın üzerinde büyüyor. Yabancıya satışta da ivme arttı. 10 binden 15 bine geldi. Bir milyon konut içinde dar bir alan ama yüzde olarak yüzde 50 arttı.” (Kaynak:Milliyet.com)