15 soruda imar barışında ödeme!

İmar barışında yapı kayıt belgesi alınabilmesi için belge bedelinin ödenmesi gerekiyor. Peki, imar barışında kimler ne kadar ödeyecek? İmar barışında ödeme nasıl ve nereye yapılacak?

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için yapı kayıt belgesine müracaat edilebiliyor. Başvurular e-devlet kapısından 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.

Başvurunun Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi istaniyor. Peki, imar barışında kimler ne kadar ödeyecek? İmar barışında ödeme nasıl ve nereye yapılacak?

1- Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden hesaplanıyor.

2- Yapı kayıt belgesi bedeli konutlar için ne kadar?
Yapı kayıt belgesi bedeli, konutlarda emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden yüzde üç oranında hesaplanıyor.

3- Yapı kayıt belgesi bedeli işyerleri için ne kadar?
Yapı kayıt belgesi bedeli, ticari kullanımlarda emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden yüzde beş oranında hesaplanıyor. 

4- Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli nasıl hesaplanır?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenirken;

a) Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanır.

b) Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılır.

5- Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplama kuralı nedir?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirleniyor.

6- Aykırılık binanın tamamındaysa Yapı Kayıt Belgesi bedelini kim öder?
Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda oluyor.

7- Aykırılık iskanlı binadaki bağımsız bölümdeyse bedeli kim öder?
Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunan yapılardaki bağımsız bölümlerde olan aykırılıklarda yapı kayıt belgesi bu bağımsız bölüm üzerinden hesaplanarak, malik tarafından ödeniyor.

8- Hisseli taşınmazlarda yapı hissedara aitse bedeli kim öder?
Hisseli taşınmazlarda yapının hissedarlardan birine ait olması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli, toplam yapı alanı ve yapı sahibinin arsadaki hissesi oranında hesaplanacak bedel üzerinden oluşturuluyor.

9- Bedel ödenmezse ne olur?
Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor.

10- Bedeli tek malik öderse ne olur?
Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahip oluyor.

11- Yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar ödenebiliyor?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.

12- Yapı Kayıt Belgesi bedeli nereye ödeniyor?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, başvuru numarası ile Ziraat Bankası’na ödenebiliyor.

13- Taksitle ödeme var mı?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, peşin ödeniyor. Taksitle ödeme olmuyor.

14- Yapı Kayıt Belgesi bedeli için kredi veren banka var mı?
İmar barışı kapsamında alınan Yapı Kayıt Belgesi bedeli için bazı bankalar uygun kredi veriyor. Vakıfbank ve Şekerbank imar barışı kredisi veren bankalar olarak sıralanıyor.


15- Yapı Kayıt Belgesi için ödenen bedeller ne olacak?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Kentsel dönüşüm faaliyetlerinde kullanılacak.