Sektörel
04 Şub 2015 17:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:21

Altına Çin dopingi!

Altın, Çin merkez Bankası'nın zorunlu karşılık faizini düşürmesinin ardından değer kazandı.

Altına Çin dopingi!
Altın, Çin Merkez Bankası'nın, ekonomiyi desteklemek için, bankaların rezerv olarak tutmak zorunda oldukları nakit miktarını azaltmasının ardından, son üç günde ilk kez değer kazandı.

Çin Merkez Bankası, internet sitesinden yaptığı açıklamada, zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşürdüğünü duyurdu. Banka gösterge faizi, Kasım ayında, 2012 yılından bu yana ilk kez düşürmüştü. Avrupa'dan Asya'ya, merkez bankaları, Fed ABD ekonomisindeki güçlenmeye dayanarak faiz artırımına doğru yol alsa dahi, yavaşlayan büyüme ve deflasyonla mücadele etmek için adımlar atıyor.
Londra'da Mitsui & Co. Precious Metals Inc. analisti David Jollie, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Çin Merkez Bankası'nın bu hareketi gevşeme yoluyla teşviklerin artırılması olarak okunabilir," dedi ve "Eğer bu, varlık fiyatları için enflasyonist ya da pozitif olarak okunursa, altın için de pozitif olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 yükselerek, ons başına 1,272.10 dolara kadar çıktıktan sonra, New York saati ile 08:22'de, 1,269.60 dolara geldi. Spot altın yüzde 0.7 yükselişle ons başına 1,269.41 dolara ulaştı.
100 gün için fiyat oynamalarını gösteren endeks, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 17.5 ile Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın fiyatlarının son iki günde yüzde 1.5 gerilemesi, 2013 yılında dünyanın en büyük altın kullanıcısı haline gelen Çin'de fiziki alımların artmasına yol açmış olabilir. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge spot altın kontratı, 18 Şubat'ta başlayacak 1 haftalık tatil öncesi, yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 3 Şubat'ta, 3.6 ton ile yaklaşık bir ayın en büyük düşüşünü gösterdi. Varlıklar Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesinden geriledi.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.7 yükselişle ons başına 17.435 dolara ulaştı. Nisan vadeli platin yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,242.60 doalra çıkarken, Mart vadeli palladyum yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 790.70 doalr oldu.