Ahmet Haluk Karabel kentsel dönüşümü başlattı!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Mamak Belediyesi işbirliğinde yürütülen 'Ankara-Mamak Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' kapsamında 1100 gecekondu için yıkım töreni düzenlendi.
Törene TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ile çok sayıda kişi katıldı.
Mamak'ta kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1100 gecekondu yıkılarak, yerine 5 bin 400 konut inşa edilecek. Proje alanının yüzde 20'si konut, yüzde 80'ini ise yeşil alan, yol ve sosyal donatı alanı olarak planlandı. 415 gecekondunun yıkımı gerçekleştirilirken, kalan 685 gecekondu da yarın düzenlenecek törenle yıkılacak. 2 yıl içinde bitecek proje kapsamında gecekondu sahiplerine arsa paylarına göre 2+1 ve 3+1 daireler verilecek. Gecekondu arsası 100 metrekarenin altında olan hak sahiplerinin belirli miktarda para verileceği, veya doğacak farkı tamamlayıp, daire verileceği öğrenildi.
Gecekonduları yıkılan hak sahipleri ise yıkım törenine davet edilmediklerini belirtirken, bir grup vatandaş ise TOKİ'nin projesine ellerindeki 'çarpık yapılaşmaya son, modern yapılaşmaya evet', 'gecekondudan kurtardığınız için sağolun başkanım', 'huzurlu ve güvenli bir ortam sağlayacağınız için teşekkürler başkanım' yazılı dövizlerle destek verdi.
Yıkım öncesi törende konuşan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, "Yeni yapılacak yaşanabilir modern konutlar ile sosyal donatılarının en kısa sürede vatandaşlarımızın hizmetine sunulacağı müjdesini veriyoruz. Konut insan için en temel ihtiyaçların başında gelmektedir. 2011 yılı için hedefimiz olan 500 bin konut üretimini gerçekleştirdik ve 545 bin rakamına ulaştık. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar ikinci 500 bin konut üretimi hedefi çerçevesinde çalışmalarımız devam etmektedir. Sn. Başbakanımızın talimatları ile başlatılan ikinci 500 bin konut hedefimizde, Kentsel Dönüşüm Projeleri ile alt gelir gruplarına sunacağımız sosyal konutlar yoğunluktadır" dedi.
TOKİ olarak sosyal konut uygulamalarının yanı sıra, hastane, okul, karakol, spor tesisleri, kamu hizmet binaları görevlerini de yürüttüklerini belirten Karabel, "Yaşanan son depremler gösterdi ki artık kaybedecek zamanımız yok. Acilen kentlerimizin sağlıklı ve dayanıklı hale getirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Kentsel Dönüşüm Projeleri, TOKİ'nin ya da Belediyelerin yalnız başına yapabileceği bir çalışma değildir. Kentlerimizi, gecekondu ve kaçak yapılardan, köhnemiş, fonksiyonu yitirmiş binalardan arındırmadıkça, depreme karşı güvenli hale getirmedikçe, gelişmiş bir ülke olamayız" diye konuştu.
Ankara'ya farklı bir perspektif kazandırıp, Mamak ilçesini de bir cazibe merkezi konumuna getirecek bir projenin başlangıç arifesinde olduklarını da belirten Karabel, "10 Ağustos 2010 tarihinde Mamak Belediyesi ile İdaremiz arasında imzalanan protokol kapsamında içinde bulunduğumuz alanda bin 100 yapının yıkımı tamamlanıyor. Belediye ile müştereken hazırlanan kentsel tasarım projesine göre 5 bin 400 konut, ilköğretim okulu, lise, ticaret merkezleri, cami, park ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Protokol tarihinden itibaren kısa süre içinde hak sahipleri tespit ve değerleme çalışmaları tamamlanmış, hak sahipleri ile görüşme aşamasına geçilmiştir" dedi.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de konuşmasında, kentsel dönüşüm projesi ile Mamak'ın bir cazibe merkezine dönüştürüleceğini söyledi. Yıkım sırasında konuşan Musatafa Üstündağ ise, "gecekondumu 8 yıl önce 20 bin TL'ye almıştım. Şimdi yıkımın üzüntüsünü yaşıyorum, ancak sağlıklı bir daireye sahip olmanın şimdiden heyecanını yaşamaya başladım" dedi.