Ekonomi
07 Mar 2018 09:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:42

Ağbal: Asgari ücret için gelir vergisi istisnasını artırıyoruz

Naci Ağbal, asgari ücretin yılbaşında belirlenen tutarının, yıl içerisinde hiçbir şekilde ocak ayında belirlenen seviyenin altına düşmemesini sağlayacak şekilde gelir vergisi istisnasını artırdıklarını söyledi.

Ağbal: Asgari ücret için gelir vergisi istisnasını artırıyoruz
Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin yılbaşında belirlenen tutarının, yıl içerisinde hiçbir şekilde ocak ayında belirlenen seviyenin altına düşmemesini sağlayacak şekilde gelir vergisi istisnasını artırdıklarını söyledi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Tasarı'daki düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Tasarının esnafından işçisine, çiftçisinden öğrencisine, memurundan sanayicisine kadar çok geniş bir kesimi ilgilendirdiğini belirten Ağbal, tasarıda yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın teşvik edilmesine, tasarrufların artırılmasına yönelik düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Naci Ağbal, tasarıda vergi konularıyla ilgili, vatandaşların işini kolaylaştıran, vergiye gönüllü uyumu destekleyen hükümler ile kamu taşınmazlarının daha etkin bir şekilde yönetilmesine ilişkin maddeler de olduğunu bildirdi.

İmalat sanayinde 2018-2019 yıllarında faaliyette bulunan bir işletmenin yeni makine ve teçhizat alması durumunda KDV ödemeyeceğini ifade eden Ağbal, "Teknoparklarda Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullanılacak makine ve teçhizat alımlarında da KDV istisnası getiriyoruz. 2019 yılı sonuna kadar yatırımcılarımıza, Ar-Ge merkezleri bu istisnadan istifade edecek." dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, tasarıyla, organize sanayi bölgelerinde yapılacak altyapı yatırımları ve küçük sanayi sitelerinde iş yeri yapımında  KDV istisnası getirdiklerini söyledi.

İstihdamın artırılmasına yönelik güçlü ve kapsamlı teşvikler de getirdiklerini anlatan Ağbal, "Asgari ücretin yılbaşında belirlenen tutarının, yıl içerisinde hiçbir şekilde ocak ayında belirlenen seviyenin altına düşmemesini sağlayacak şekilde gelir vergisi istisnasını artırıyoruz. Bunu bütçeden karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal, 2020 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere, ilave istihdama sosyal güvenlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi teşviği getirdiklerini belirtti.

2017 yılında istihdam ettiği personel sayısına ilave yeni personel alan işverenlerin, yeni personel için ödemesi gereken primlerinin 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanacağını vurgulayan Ağbal, "Devlet, her yeni istihdam başına, 830 lira teşvik verecek." diye konuştu.

"2 bin 400 liraya kadar teşvik"

Naci Ağbal, imalat ve bilişim sektöründe bu vergi avantajını artırımlı uygulayacaklarını, bu alanlarda bu yıl ve gelecek yıllarda yeni sağlanacak istihdamlarda, her çalışan başına 2 bin 400 liraya kadar teşvik getirdiklerini bildirdi.

Kadın, genç ve engelli istihdamlarında teşvik süresini 12 aydan 18 aya çıkardıklarına işaret eden Ağbal, tasarıyla, kreş desteği uygulamasına da başlanacağını belirtti.

Maliye Bakanı Ağbal, işverenlere, 2016 ve 2017 yıllarında istihdam ettikleri her bir çalışan başına sağladıkları 100 liralık asgari ücret desteğine 2018 yılında da devam edeceklerini ifade ederek, bundan 10 milyon çalışanın yararlanacağını bildirdi.

Tasarıda, tasarrufların artırılması yönünde hükümler olduğunu vurgulayan Ağbal, elektrikli araçları teşvik etmek amacıyla, bunların motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 75 indirimli alınacağını kaydetti.

"10 bin liraya kadar vergi teşviği getiriyoruz"

"16 yaşından büyük araçlar eğer imha edilirse, trafikten terkin edilirse yeni araç alımında 10 bin liraya kadar özel tüketim vergisi teşviği getiriyoruz." İfadesini kullanan Ağbal, tasarıda, enerji ve madencilik sektörüyle ilgili önemli düzenlemeler de olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Ağbal, 5 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını, internet üzerinden radyo ve tv yayıncılığı yapılmasına ilişkin bir düzenleme yaptıklarını aktararak, "Buradaki amaç radyo ve televizyon yayıncılığı yapan diğer işletmeler gibi, internet ortamında yapılan radyo ve televizyon yayıncılığı konusunda da yetkili kurum ve kuruluşların düzenleyici olmaları ve bu sistemi denetlemelerini sağlamak." diye konuştu.

Vatandaşın ekonomi ile ilgili sorunu olmadığını ve Türkiye'ye güvendiğini belirten Ağbal, ülkeye doğrudan gelen uluslararası sermaye yatırımlarının artarak devam ettiğini söyledi.

Naci Ağbal, "Türkiye, sağladığı güven ortamıyla, yaptığı reformlar, istikrarlı ve gelişen ekonomisiyle bu bölgede çekim merkezi. Bu çekim merkezini daha da artırmak ve güçlendirmek için yasalar çıkarmamız, kararlar almamız hususunda herkesin bizi takdirle karşıladığını biliyoruz." dedi.

"İster bütçeden, ister işsizlik sigortası fonundan karşılansın..."

Ağbal, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın, "asgari ücretin, yılbaşındaki tutarın altına düşmemesi için getirilen teşviğin kaynağının işsizlik sigortası fonu olacağına" ilişkin iddiasına da yanıt verdi.

Getirdikleri teşviklerin doğrudan çalışana yönelik olduğunu vurgulayan Ağbal, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim getirdiğimiz teşvik geçen sene de vardı. İlave istihdam programını getirdikten sonra, 1,5 milyon istihdam artışı oldu. Getirilen imkanlar devlet bütçesinden karşılanıyor. Bizim genel devlet tanımı içerisinde, işsizlik sigortası fonu vardır. Bu fonu da içine alan genel devlet tanımı vardır. Biz bütçeyi yaparken, genel devlet dengesi üzerinden yaparız. Bu masraflar ister genel bütçeden, ister işsizlik sigortası fonundan karşılansın, ikisi de genel devletin bir parçasıdır. O açıdan 'getirdiğimiz teşvikler devlet bütçesinden karşılanıyor' derken bunu kastediyorum. Göreceksiniz, bu verdiğimiz teşvikler sayesinde 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da Türkiye ekonomisi hedeflerinden daha fazla büyüyecek, istihdam daha fazla artacak."