Konut Haberleri
23 Haz 2017 10:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Adliyeler ev sahibi-kiracı davalarıyla taştı

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, geçen yıl ev sahibi ile kiracı uyuşmazlıklarına ilişkin 38 bine yakın dava açıldı. Uyuşmazlıkların en büyük nedeni ise ev sahiplerinin kiralarını alamaması.

Adliyeler ev sahibi-kiracı davalarıyla taştı
Her geçen yıl ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin açılan dava sayısında artış gözleniyor. Sonuca bağlanması yıllar süren dava boyunca, kiracının kirayı ödememesi, fatura ve aidat borçlarının giderek artması, ev sahibinin maddi ve manevi kayıplara uğramasına neden oluyor.
Ray Sigorta’nın piyasa sürdüğü ve organizasyonunu Kuzey Sigorta’nın yaptığı inovatif ürünü Trink Kira Sigortası sayesinde, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin önüne geçiliyor. Kira gelirinin yanı sıra tüm hukuki masrafları ve fatura, aidat gibi giderleri de karşılayan sigorta sayesinde mağduriyetler engellenecek. Hukukçular, kirayı güvence altına alan bir sigortanın varlığının, açılan dava oranlarını da azaltacağı belirtiyor.

KİRANIN ÖDENMEMESİ EN BÜYÜK SORUN

Özellikle kira bedellerinin ödenmemesi nedenine dayanarak açılan davalar yıldan yıla arttığını belirten Avukat Ebru Şahin’in açıklamasına göre; “Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı, 2015 yılı Adli İstatistik verilerine bakıldığında, ev sahipleri tarafından, kiracının tahliyesi için 2014 yılında, 35.131 dava açılmış, 2015 yılında ise aynı konuda 37.774 dava açılmış ve daha önceki yıllara göre yüzde 7 oranında artış göstermiştir. Kira alacaklarının ödenmemesi, ya da taşınmazın aidat, elektrik, su gibi fatura borçlarının ödenmemesi bir zarar kalemi olarak karşısına çıkmaktadır. Ev sahipleri tarafından bütün bu giderleri kapsayan bir sigorta poliçesi hazırlatılması, maddi ve zamansal kayıplarını ciddi oranda azaltacağı gibi, bu konuda açılacak dava oranını da düşürecektir.”


UYUŞMAZLIKLAR AZALACAK

Tahliye davalarının uzun sürdüğü durumlarla da karşılaşıldığını belirten Kuzey Sigorta’nın Genel Müdürü Derya Gülgeç, bu süre zarfında mülk sahibinin zarara uğramasının önüne geçen uygulama hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Gülgeç, “Evinde hâlihazırda kiracısı olan ve evini yeni kiraya veren herkes, bir kira bedelinin yüzde 60’ına bu uygulamadan 1 yıl boyunca yararlanabiliyor. Adeta kiracıya kefil olan uygulama sayesinde, kira bedelinin ödenmediği andan itibaren ev sahibi kira, aidat, fatura gibi ödenmeyen diğer giderleri düşünmek zorunda kalmıyor. Kiracı evi tahliye edene kadar süreç bu şekilde sürüyor. Amacımız kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıkların önüne geçmek” açıklamasında bulundu.