Ekonomi
24 Eki 2015 09:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:38

5 yıl içinde 'akıllanır'!

Türk Telekom akıllı çözümlerini 30 şehirde 2 yıl gibi bir sürede hayata geçirmeyi hedeflerken İstanbul için Mehmet Ali Akarca'dan, "İstanbul çok büyük şehir. 5 yıl içinde akıllı hale gelir" açıklaması geldi.

5 yıl içinde 'akıllanır'!
Akıllı şehir uygulama-larına karaman ve Antalya’da start veren Türk Telekom, Türkiye’de iki yıl içinde akıllı şehir sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyor. İstanbul da sıradaki şehirler arasında bulunuyor.
Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, İngiltere’nin başkenti Londra’da katıldığı Broadband World Forum’da bütün dünyadan katılımcılara akıllı şehir çözümleri ve vizyonunu anlattı. Trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehirlerin tüm ihtiyaçları için akıllı çözümler sunduklarını belirten Akarca, bu sayede şehirlerin vatandaşlar için daha yaşanabilir hale geldiğini söyledi.
Gazetecilerle de bir araya gelen Akarca, akıllı şehir uygulamasını bu yılın şubat ayında pilot olarak Karaman’da başlattıklarını anımsatarak, her şehrin farklı ihtiyaçları olduğuna değindi. Akarca, Karaman ve Antalya’da akıllı uygulamalarla yüzde 29 oranında elektrik ve su tasarrufu sağlandığını dile getirerek, “81 ilde akıllı uygulamaları kullanılır hale getirmek istiyoruz. İki yıl içinde akıllı şehir sayısını 27-30’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

125 saat trafikte
Akarca, şu anda ülke genelinde kendileri haricinde 47 ve belediyede çeşitli akıllı uygulamalar kullanıldığını dile getirerek,
İstanbul’un da bu şehirler arasında bulunduğunu ve İstanbul’un da beş yıl içinde tam anlamıyla akıllı bir şehir haline geleceğini belirtti.
Akarca, İstanbul’un nüfus ve fiziki açıdan çok büyük bir şehir olduğuna işarete ederek, “Parça parça beş yıl içinde akıllı bir şehir haline geleceğini öngörüyoruz. Tabii ki şehrin en önemli çözülmesi gereken sorunu ise trafik. Araştırmalara göre İstanbul’da kişi başına yıllık ortama 125 saatimiz trafikte geçiyor. Dünyanın en çok dur-kalk yapılan şehirleri sıralamasında İstanbul, Endonezya’nın başkenti Jakarta’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Hem akıcı trafiği sağlamak hem de sera gazı salınımının önüne geçmek akıllı çözümlerimizle mümkün olacak” diye konuştu.

G20 için uygulama
Mehmet Ali Akarca, ikinci projeleri olan Antalya’daki uygulamalarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Şehirde kablosuz interneti çok yaygınlaştırdık. Özellikle yerli ve yabancı turistler Wi-Fi’ı çok kullanıyor. konyaaltı Plajı’nda 14 kilometreye uzanan bir alanda kablosuz internet hizmeti veriliyor. Bu dünyadaki en geniş açık alanda verilen internet hizmetlerinden biri. Her kullanıcıya 3 saati ücretsiz olarak sunuluyor. Şehre G20 zirvesi için de yeni uygulamalar geliştiriyoruz. Wi-Fi ve akıllı kavşak uygulamaları geliştirilecek.”

Her alanda tasarruf
Mehmet Ali Akarca, Türkiye’deki her ilin farklı ihtiyaçları olduğunu belirterek, akıllı şehirle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“-  Türkiye’de 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atık sorunu, 2 ilde gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu olarak değerlendiriliyor.
-  Adana’nın gürültüsüne, İzmir’in atıklarına, Van’ın su kirliliğine akıllı uygulamalarımızla çözüm sunuyoruz.
-  Milyonlarca insan halihazırda ücretsiz olarak sunduğumuz Wi-Fi bağlantısı, bilgilendirme ekranları, şehre yönelik mobil uygulamalar, akıllı kavşak, akıllı durak, sağlık hizmetleri gibi akıllı hizmetimizden faydalanıyor.
-  Karaman ve Antalya’nın su tasarrufu yüzde 29’a ulaştı. Karaman’da bugüne kadar 118 bin 492 kişi, sunulan kablosuz internet üzerinden 6 bin 100 GB’ı aşkın veri kullandı.
-  Akıllı şehirlerle sokak aydınlatma giderleri yüzde 35 azalıyor. Trafik bekleme süresinde yüzde 25, kaza sayısında yüzde 60, karbondioksit salınımında yüzde 40, suç oranında yüzde 25 azalma sağlıyor...
-  Akıllı şehirlerde en öncelikli ihtiyaçlardan biri Wi-Fi erişimi. Bu anlamda fiber altyapı önem taşıyor. Fiber altyapımız 206 bin km’ye ulaştı.”

Milliyet - Hanife BAŞ