Konut Haberleri
11 Ağu 2012 08:08 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:47

17 milyon çanak anten gidiyor yerine ‘800 dev kule’ dikilecek

Yurtdışında onlarca ülkenin kullanmaya başladığı karasal dijital yayın sistemine geçişte 800 kule kurulması planlanıyor. İşin maliyeti 400 milyon TL'yi bulacak. Hedef yayın kalitesini yukarı çekmek

17 milyon çanak anten gidiyor yerine ‘800 dev kule’ dikilecek

Türkiye'deki bütün televizyonların verici istasyonlarını birleştirmek ve analog yayından dijital yayına geçişi sağlamak amacıyla kurulan "Anten A.Ş." önümüzdeki yılın sonuna kadar 800 kule dikmeye hazırlanıyor. Bu işin bütçesi 400 milyon TL'yi bulacak. Bu yatırımın ardından sayısı 17 milyonu bulan çanak anten çöpe gidecek, şehirlerdeki görüntü kirliğinin önüne geçilecek. Yeni sistemle birlikte yayınların çok daha kaliteli izlenmesinin önü açılacak. Başta TRT, Kanal D, Show TV, ATV, NTV olmak üzere 16 yayıncılık şirketi ile Radyo televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde kurulan Anten A.Ş. firması öncelikle büyük şehirlerde kule dikecek. İkinci etapta ise kulelerin daha düşük nüfus yoğunluğu olan bölgelerde kurulması gündeme gelecek.

Türkiye'nin nüfusu en yoğun şehri İstanbul'da başta Çamlıca, Büyükçekmece, Kavacık ve Sultanbeyli olmak üzere birçok farklı bölgeye yayın kuleleri kurulacak. Kulelerin  yapımı için ihaleye çıkılacak. Estetik açıdan şehrin dokusuna ve bölgeye uyum için kentin simgesi olabilecek tasarımlara öncelik verilecek.

1.5 milyar $’lık pazar
1.3 milyonu aşkın kablo TV ve 3.5 milyon uydu platform abonesi bulunan Türkiye'de dijital TV pazar büyüklüğü 1.5 milyar TL olarak tahmin ediliyor.

2014’te dijital karasal yayına geçileceğini bildiren MOBİLSAD, 23'ü ulusal 450 televizyon ile 1.100 radyonun frekansa sahip olacağını bildirdi. Konuyla ilgili RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun birlikte çalıştığı ifade edilen açıklamada, frekans planlamasının yapıldığı, sıranın verici antenlerin kurulmasına geldiği hatırlatıldı.

Yeni kule sistemini cep telefonu operatörlerinin de kullanması mümkün olacak. Böylece kulelerin yeri belirlenirken baz istasyonlarıyla uyum içinde çalışma yapması adına da çalışma yapılacak. 2014'le birlikte RTÜK frekans tahsis işlemlerini de sonlandırmayı hedefliyor. Dijital karasal yayının cep telefonu ve tablet PC'lerden mobil TV kullanımını artıracağı böyleçi 100 milyon dolarlık yeni iş fırsatı doğacağı öngörülüyor.

Tüm TV kanalları dijital yayında


Anten A.Ş.'nin (Anten İşletme ve Teknik Hizmetler) yapacağı yatırımla şimdiki anten ve kule sistemlerine göre oldukça yeni teknolojiyle donatılan kulelerden tüm televizyon yayınları alınabilecek. Yeni model televizyonların çoğunda bulunan teknoloji sayesinde bu yayınlara erişim sağlanacak. Bu özelliği bulunmayan eski televizyonlar ise takılacak bir parça ile uyumlu hale getirilebilecek. Bu sistem uluslararası alanda Digital Terrestrial Television (DTT) olarak tanımlanıyor. Yeni uygulamayla tek bir vericeden tek değil aynı anda dört yayın yapılmasının önü açılacak.

Dalga dalga yayılıyor!


Sağlığa verdiği zarar ve insanların psikolojisini bozduğu gerekçesiyle Türkiye'de son dönemde mahkemelerden 'baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması' yönünde kararlar alınıyor. Sektör temsilcileri yaydığı radyoelektronik dalga yüzünden tepki çeken baz istasyonlarının ardından 2014'le birlikte yoğun manyetik dalga yayacak olan kulelere de aynı gerekçeyle itiraz gelmesinden endişe ediyor.

Milliyet