Sektörel
03 Mar 2015 17:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

17 kilometrelik kuyruk oluştu!

Yeni Çevre Tebliği gümrük kapılarını kilitledi

17 kilometrelik kuyruk oluştu!
Türkiye’nin toplam ihracatında büyük pay sahibi olan karayolu taşımacılığı ‘Yeni Çevre Tebliği’ nedeniyle tıkanma noktasına geldi. 17 Şubat 2015 tarihli Resmi gazete’de yayınlanan 2015/27 sayılı “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile getirilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ‘Uygunluk yazısı alma zorunluluğu’, İl Müdürlüklerinin analiz ve uygunluk raporu verme imkânları olmaması sebebiyle sınır kapılarını kilitledi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ne göre (UND) sorunun çözümü için ekonomi bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın duruma acil müdahale etmesi gerekiyor.

17 kilometre kuyruk oluştu

Özellikle plastik hammadde taşıyan araçlarda karşılaşılan ‘Uygunluk yazısı’ talepleri nedeniyle sınır kapılarında yüzlerce araç beklemek zorunda kalırken, Gürbulak/Bazargan gümrük sahalarında bekleyen TIR sayısı 500’ü geçti. Bu durum sebebiyle TIR kuyruğu uzunluğu Türkiye tarafında çift sıra halinde 17 kilometreyi, İran tarafında ise 10 kilometreyi buldu. Ayı sorunu yaşayan ve Kapıkule, Hamzabeyli, Pendik, Haydarpaşa gibi Türkiye’nin işlem hacmi yoğun birçok gümrük kapısında günlerdir bekleyen onlarca TIR’ın mağduriyeti katlanarak artıyor.

10 gündür sınır kapısında bekleyen TIR şoförleri büyük mağduriyet yaşıyor

UND, yaşanan durum nedeniyle TIR şoförlerinin mağdur olduğunu söyledi. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin imkânları dikkate alınmadan yayınlanan bu tebliğ gümrük kapılarında büyük sıkıntılara sebep oluyor. Sınır kapılarımızda günlerdir beklemek zorunda kalan ve insani ihtiyaçlarını giderebilme imkânına sahip olmayan TIR şoförlerimiz büyük mağduriyet yaşıyor. 17 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan Tebliğ ile ilgili, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin hiçbir şekilde hazır olmadığının ortaya çıktığı görüldü. Bu sorunun çözümü için Ekonomi Bakanlığımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın desteklerini talep ediyoruz.” dedi.

Tebliğ kapsamında yük sahibi firmaların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yaptığı müracaatların tamamı, “Tebliğ kapsamında analizleri gerçekleştireceğimiz laboratuvar ve yetkili personel bulunmamakta” denilerek reddediliyor.

Uygunluk yazısı alamayan firmalar ise yüklerini alamadıkları için üretim konusunda çok ciddi sıkıntı yaşamaya başlarken, firmaların zararları katlanarak artıyor.