Konut Haberleri
09 Kas 2014 08:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:07

15 bin kadının ‘haksız emekli’ aylığı kesildi

Devlet, ölen babalarının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşanan kadınların peşine düştü.

15 bin kadının ‘haksız emekli’ aylığı kesildi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), resmi olarak boşandıktan sonra eşiyle aynı evi paylaşan, evlilik durumlarını devam ettiren 30 bin kadına dava açarken, bu durumu tespit edilen 15 bin kişinin aylığı da kesildi. SGK denetim ekipleri kurarak boşananları takibe alması özel hayat ihlalini gündeme getirirken, Anayasa Mahkemesi, “SGK özel hayatı ihlal ediyor” yönünde gelen bireysel başvuruyu redetti.

SGK DEDEKTİF GİBİ

SGK, 1 Ekim 2008’de yapılan düzenlemeyle anlaşmalı boşanarak ölen babalarının maaşını alarak kurumu zarara uğratan kadınları dedektif gibi takibe aldı. İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan denetim ekipleri, Aile Mahkemeleri’nde boşanan kadınların listelerini mercek altına aldı. İhbarlar ve şikayetleri de dikkate alan ekipler, bugüne kadar 30 bin anlaşmalı boşanmayı tespit etti. Denetim ekipleri, çevre soruşturması, elektrik, telefon, su faturaları ile kira kontratlarıyla da belirlediği kişiler için yasal işlem başlatılması için dosya hazırladı. Kurumun hukuk birimi de kişilerle ilgili davaları açtı.
SGK, açtığı davalarda kurumdan haksız yere maaş alan kişilerden bugüne kadar 5 milyon 440 bin lira tahsil etti. Yapılan tespitlerde haksız yere maaş alan kişilerin kurumu 10 milyon liranın üzerinde zarara uğrattığı kaydedildi.

YÖNETMENLİK DEĞİŞTİ

Var olan yönetmenlikte dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunma zorunlu kılınıyordu. Yargıtay, kişilerin boşandıktan sonra da beraber yaşma hakları bulunduğuna ve bunun dolandırıcılık sayılamayacağına ilişkin içtihat kararları verdi. Bunun üzerine yönetmenlikte değişikliğe gidildi ve dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunma zorunluluğu kaldırıldı. Kurum, şimdi sadece ödenen paranın tahsili için dava açabiliyor.