Röportaj
30 Eyl 2014 11:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:55

Vadi ile New İstanbul inşa ediyoruz!

2 milyon metrekarelik arazinin dörtte birine Vadi İstanbul’u inşa eden Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat,projeyle New İstanbul kurma iddiasında…

Vadi ile New İstanbul inşa ediyoruz!
Vadi İstanbul’da bin 111 konutun yüzde 85’ini satarak yüksek  bir satış grafiği yakalayan Artaş Grubu, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat, bu hızın sırrını paylaştı. Vadi İstanbul İcra Kurulu Üyesi Alpay Çepni ve Satış Koordinatörü Varol Tezmen, projenin detayların emlakeki.com’a anlattı…

** Vadi Istanbul projesinde temmuz ayında satışlara başladınız genel hatlarıyla projeyi bize anlatırmısınız ?

Alpay Çepni: Tabiki Vadi Istanbul gerek büyüklüğü gerek çevreye kattığı fonksiyonlarla sektörün göz bebeği. Önemli misyona ve vizyona sahip bir proje. İstanbul'un her yerine yakın. Gizli kalmış bir arsaya yapılmış olduğu için inanılmaz bir lokasyon artısı var. Biz projeyi tanıtırken kullandığımız bir kaç cümle var: İçinden bir nehir geçmesi ve arazi yapısı şu an Türkiye'de tek olan yatayına geniş olan tek proje. Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir satış hacmine sahip toplam 1 milyon 250 bin gibi bir inşaat alanına sahip. Bu rakamlarla sektörün gerçekten en önde gelen projelerinden birisi.




Biz de bu projeyi geliştirmekte bunun içinde olmaktan çok gururluyuz. Gerçekten her bir fonksiyonu ayrı ayrı düşünülmüş ve her etabında ayrı bir hikayesi olan bir proje Vadi İstanbul. Asıl zor olan satış, inşaatı yapmak işin en kolay kısmı. Ama katma değerin yaptığı asıl yer satılacak doğru projeyi yapaya çalışıyoruz. Bütün röportajlarımızda da belirtiyoruz, sektördeki tüm bilgi birikimimizi çok güzel bir ekiple çok güzel bir takım oyunuyla uygun bir proje ile sahaya yansıttığımızı düşünüyoruz.


Projemiz benimsendi...
Bugün geldiğimiz noktada birinci etabımızın teslimini gerçekleştirdik ikinci etabımızda da çok hızlı ilerliyoruz. Proje genel itibari ile sektör tarafından benimsendi. Biz de bunun altını doldurmak için elimizde geleni yaptık diyebilirim. Baktığınız zaman aynı zamanda Türkiye'nin en büyük ofis kompleksi ve şehir merkezine bu kadar yakın ayrıca tüm kompleksleri olan başka bir proje yok.

Hem konutlarda hem görsellerde iyi bir satış grafiğimiz var. Dolayısıyla bütün öğeleriyle vizyonunu yukarıya taşıyan gayrimenkul sektörünün gerek yurtdışından gerek yurtiçinden yatırımcıların karşısına göğsünü gere gere çıkabileceği bir proje. Şöyle söyleyim, şu toplantı salonunda dünya çapıda 3-4 tane yatırımcıyı sunum yaptık. Sunumumuzun 15-20 dakikasında şöyle söylediler: 'vay canına Istanbul nereye gidiyor' bunu dedirtebilecek bir proje yaptığımız için gerçekten gururluyuz...

**Varol Bey, projenin teslimlerine temmuz ayında başladınız. Yaşamda başladı aslında, ama projenin tüm fonksiyonlarıyla faaliyete geçmesi belli bir müddet alacak bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Varol Tezmen: Projenin tamamlanması 2. Ve 3. Etap. Şşimdi 1. Etabı aralık 2012’de başlandı. Biliyorsunuz bunun teslimini 18 ay gibi kısa bir sürede tamamladık temmuzda teslimler başladı. Hatta simdi oturumlar bile başladı 2. Etapta 2016 Haziran ayı gibi olacak. 3. Etapta 2016 sonu 2017 başı gibi olacak.

Yani 2017’de 3. Etabımızda 2017 başında faaliyete geçmiş olacak. Yaklaşık 35 bin kişinin burada yaşaması ve ofis ortamlarında çalışması söz konusu. Tabi buraya gelen ziyaretçi sayısı dahil değil sadece oturan ve çalışan sayısı olarak 35 bin gibi bir rakam elde edebiliyoruz. İstanbul'a yeni bir merkez yapıyoruz diyebiliyoruz. 

Şimdi burada Altay Bey'e bir ekleme yapacağım. Burada yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alan kentsel dönüşüme dahil oluyor. Ama burada konut değil sanayinin dönüşümü söz konusu. 425 bin metrekaresi Vadi Istanbul düşünün 2 milyon metrekarenin 4/1'lik bir bölümü. Vadi Istanbul olacak kanımca. Buradaki kentsel dönüşüm bittikten sonra burası vadi Istanbul olarak geçecek projenin adı bölgeye ismini verecek.

** 2. Etap satışlarından biraz bahseder misiniz ne aşamadasınız?
2.etap öncesinde 1.Etapla ilgili bir bilgiyi geçeyim. Bin 111 konutun % 84'ü yani 930 civarında bir satşımız oldu aşağı yukarı %15'lik bir bölümümüz kaldı. Kat mülkiyeti tapuları hazır iskan zaten alındı. Hala 1.Etaba çok yoğun ilgi var. Üstelik bittikten sonra daha yoğun yurt dışından gelen yabancıların çok yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Yerli müşteri kadar içeriye yabancı müşteride girmeye başladı ki biz bu konuda biz blok satışları toplu satışlar yapmıyoruz. Bu projede ama gelip buluyorlar. Vadi İstanbul'dan ev almak için burada her kapıdan girenlerin mesela her 4 kişiden bir kişi yabancı oluyor.


Bu lokasyon İstanbul'da yok
** 4 kişiden bir kişinin daire aldığını söyleyebilir misiniz?
Değil tabiki fakat bizde blok satış toplu satış olmadığı için şu anki yabancıya satış % 5 gibi seyrediyor ve çoğu da yatırım için değilde oturum için alıyor. O kadar güzel bir projeki önünden nehir geçiyor arkasında orman var ve şehre bu kadar yakın ve yabancıların dikkatini çekme konusunda şehre yakınlık geliyor, doğallık geliyor iyi bir proje olması geliyor. 10 dakika içinde boğaza iniyorsunuz, AVM’ler yakında, metroya 5 dakikalık mesafede, tem ve e5’in hemen yanında, 3. Köprü bağlantı yolları 2 dakika mesafede böyle bir lokasyon gerçekten İstanbul'da yok tabiki yerli müşterilerimizde geliyor. 

Yabancılarında çok yoğun ilgisi var bu arada. Şimdi 1. Etapla ilgili dediğim gibi elimizde 150-200 tane daire kaldı. İkinci etap içinse şubat ayına yaptığımız lansmanla devam ediyoruz ofislerede çok yoğun ilgi var ikinci etabı Altay Bey size aktarsın...




A.Ç: Şimdi biraz önce bahsetmiştik ya biz gerçekten ana hikaye üzerine çok odaklandık. Satılabilir birş ey üretmek sektörün şu an en büyük sorunu. Baktığınız zaman arazi bize hikayemizin çoğunu veriyor. Hemen yanımızda Okmeydanı sapağı var. 1 ve 2. Çevre yolu bağlantısı biz bu yolların kesiştiği yere 800 metre mesafedeyiz. Vadi İstanbul'un Kağıthane'den doğru tünellerle Dolmabahçe'ye trafikte bir sorun olmadığı zaman 16-17 dakikada varabiliyorsunuz. Buradan Maslak, Maslak üzerinden Baltalimanı'ndan sahile ulaşabiliyorsunuz. Kuş uçuşu değil araç kullanımıyla 6.3 km boğaza mesafesi var. FSM’nin girişi 5 km falan şimdi varol beyinde söylediği gibi gelen müşteriyi inanılmaz etkileyecek şekilde aşağıda maketimiz var. Bu projenin vizyonunu belirlemesi var projeye kendimizi adapte etmemizden geçiyor. 

Çünkü bu arazi yapısı bu büyüklük bunun altının iyi doldurulması gerekiyordu. Biz de elimizden geleni yaptık. Projeyi Türkiye'nin ilk özel metro hattıyla ana metro sistemine bağlıyoruz az önce Varol bey'in söylediği gibi 35 bin kişinin yaşayacağı bir topluluğun toplu taşımaya bağlanması gerekiyordu. Biz burada üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Büyükşehir bize dediki "5 sene süreniz var. ben buradaki imar hakkını aldım üstüne otururum gibi bir şansınız yok. 5 sene içerisinde tüm fabrika ve yapılarınızı buradan taşıyacaksınız" dedi. 

Şimdi 2 buçuk senesi geçti, geriye kalan 2 buçuk seneyi yapacağız. Tanıyamacağız inşallah ve imar detaylarında bir özellik var büyük parsellerde gerçekten kurumsal yüksek katlı güzel projeler konuçlandırıldı. Bu bölgede bambaşka bir İstanbul göreceğiz yeni bir merkez yeşeriyor. Bunun ana merkez üssü olarak vadi istanbulu konuçlandırıyoruz bakın bu biraz once anlatmış olduğumuz hikayeyle projenin kıymeti inanılmaz artıyor. Şu satış ofisine gelen her müşteriyi inanılmaz derecede etkileyebiliyoruz. Ama biz gerçekten bir New Istanbul sunuyoruz insanlara. Tüm fonksiyonları içinde barındıran ve İstanbul'un her yerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz, bunu konut satışlarında da görüyoruz. 2.Etaptan bahsedersek ofis satışlarında da görüyoruz. 2.etabımızda sadece 180 bin metrekare ofisimiz var. 

3.Etabımızda 95 bin metrekare ofisimiz var ki bununla birlikte toplamda 275 bin bandına çıkıyoruz. Kıyaslama yapmanız açısından söylüyorum ki şu anda Maslak'ta aktif olan arsa ofis toplamı 340 bin. Amaç nedir, Vadi İstanbul'da yeni bir Maslak yapmak mı hayır değil. Maslak ve Büyükdere bunların hiç birisi ofis olarak planlanmamış sonradan değişmiş ve bizim amacımız şu konut ve ofis literatüründe diyelim. sorunlardan arındırılmış oralarda ne eksikler varsa tamamlanmış bir Vadi Istanbul. Gerçekten baktığımızda bunun %95’ini tamamladığımızı düşünüyorum. Biz hepsi bir arada çözüm sunuyoruz insanlara.




2. Etabımız 86 bin metrekarelik bir parsel içinde 9 tane ofis tarzı ve otel bloğumuz var. Bütün bu blokların cadde katları cadde mağazaları dolayısıyla biz cadde mağazacılığımız ve kapalı AVM’miz var. Yaklaşık 30 bin metrekare cadde mağazacılığımız var. 70 bin metrekare kapalı AVM toplamda yaklaşık 100 bin metrekare brüt, 75 bin metrekare kiralanabilir bir alışveriş kompleksi bunu güçlü kılan nedir hemen üzerinde 180 bin metrekarelik ofis ve 33 bin metrekarelik otel projemiz var dolayısıyla AVM’mize güveniyoruz. Bugün İstanbul'da bir çok AVM iş yapamayıp batarken biz vadi istanbul’da ilk gününden itibaren çok ciddi bir müşteri portföyü olacağını umuyoruz.

** Bölgede ki birçok projede reklam çalışmalarında bunu ön plana sunuyorlar vadi istanbul’daki hayatı şartları söyleyip biz buna komşuyuz diye reklamlarını yapıyorlar.  Vadi İstanbul’un buraya bir merkez olacağının bir göstergesi adeta...
Baktığınız zaman İstanbul'daki AVM trendlerinde bazıları çok ciddi başarılıyken bazıları da başarısız. Ama bazı akslarda da cadde mağazacılığında ciddi bir başarı var. Bazı yerlerde de tam alamıyor. Biz bunu güzel bir karma haline getirdik. Bizim gene bir farklılığımız var, bu saydıklarımın arasında bizde nehir kenarımız var, arkadaşlar genel müdürlüğümüzü öyle bir yere taşıyoruz ki akşam 10’a kadar açık mağazaların, gece 1-2'ye kadar açık cafelerin restoranların olduğu 24 saat açık bir otelin bulunduğu bir caddede yaşacaksınız. Arabanız varsa bunun tamamının altı otopark 85 bin metrekareye yakın bir otopark tamamı tek parça arabanıza binip gidebileceksiniz arabanız yoksa metroya binip gidebileceksiniz. 

Nehir kenarında öğle yemeği
Öğlen yemeği vaktinde nehir kenarında yürüyebilme imkanı sunan Türkiye'de kaç tane proje var veya kaç tane oluşum var. Bu tamamen gerçek bir nehir, ve biz inanılmaz bir peyzajla bunun çevresini şekillendireceğiz şuanda rehabilite oluyor. Otelin inşaatında gördünüz temiz ve temizlenebilir berrak bir burda ki su le ilgili tüm sorunları bertaraf edecek bir alt yapıyla donatılmış bir hale getirildi. 

Biz ikinci etabımızda ofis satın almayı kiralamayı düşünen şirketlere şunu söylüyoruz 'çok yüksek donatta iş imkanı sunabilirsiniz.' Çalışanlarınıza bugün büyük firmalar A sınıfı ofis projelerine sadece kendi prestileri için değil çalışanlarına daha yüksek donatlı bir iş ortamı sunmak için ve çalışan kalitelerini arttırmak için geliyorlar. Vadi İstanbul'da biz bunu yaptık. Bugün ben kendi grubumdan bahsedeyim Aydınlı Grup'un merkezi Büyükçekmece’deki fabrikamız da yoruyor bizi. Orada olmak çalışan kalitesi açısından bir çok şirketin daha merkezli idari kısım üretmesinin sebebi bu. Türkiye'de artık insan kalitesinin çok ciddi farkına varılmaya başlandı. Artık başarılı insanlara çok ciddi maaşlar vermeye başlandı ve insanlar belli bir seviyenin üzerinde kazanmaya başlayınca farklı tatminler arayışına gidiyor.  Verdiğim bir örnek vardı. Elektronik devinin genel müdürlüğü Türkiye'de Haliç’in orada bir projeye taşınmıştı. Proje çok güzel denizi görüyor. Ama kısa sürede taşınmaya karar verdiler, neden çünkü çalışanlar diyor ki 'öğlen çıkıyoruz hiç bir şey yok akşam çıkıyoruz hiç bir şey yok'.

Çünkü belli bir seviyenin üzerinde kazanınca farklı tatmin arayışları var. Dedim ya insanlar da life saha istiyorlar. Bugün bu işin en iyi yapıldığı yerlerden birisi Kanyon'sa benim caddemle beraber 7-8 tane Kanyon var. Ofis olarak da bütün Büyükdere caddesini de tek bir bölümde topladım. Demekki ben sorunsuz bir şekilde bağlantıları yaparsam başarıya ulaşırım. Çünkü oradaki bütün binalar tek başına bir comanity. 

Metrekaresi 8 bin dolar. Uzay mekiği gibi bir bina ama çıktığınız zaman o binanın size sunduğu bütün donanımlardan ayrısınız. Vadi İstanbul'da böyle değil ofisinizden veya bir mağazadan çıktığınız zaman bir yaşam alanı var veya bir taksiye binebilir. Vale aracınızı getirebilir, metroya binebilirsiniz herşeyi sunuyoruz. İnsanlara baktığınız zaman çok güzel bir hikaye ve biz gerçekten etaplarımız birbirinin ayağına basmasın diye. 2. Etapta hiç bir şekilde konut koymadık dolayısıyla 1. Etaptaki konutlarımızın önemi ve kıymeti artıyor. Ve 2 bittiği zaman iş işten geçmiş olacak ve 3.etapta tamamen farklı bir konseptte belki alanlar ve katlar farklı olacak şimdi baktığımız zaman gerçekten hikaye çok güzel bir şekilde ilerliyor. Şöyle söyleyebilirim iki tane basınla paylaştığımız blok satışımız var. Ofis olarak bir tanesi. Aynı zamanda o grup tam kat aldı. Ana ofis binamızdan 16 tane tam kat şeçtiler, 6 tane de yarım kat olmak üzere satış gerçekleştirdik. Bir bloğumuzu orta gelirli şirketler için satıyoruz. Bağımsız şekilde 90 tane bağımsız bölüm var 100 metrekarede 350 metrekareye kadar onlarda da şuana kadar yaklaşık 50 tanesinin satışı bitti...




** Küçük ofis diyebilir miyiz bunlara...
V.T: 
Evet küçük ofis.

** Orada ne kadar metrekare fiyatları?
V.T: Orada şu anda 3 bin 600 dolardan 4 bin dolara kadar ofislerimiz var. Ana ofis kulemizde b kulemizde de yarım katlar 500 metretkareden başlıyor 3 450 metrekarelik kata kadar sunabiliyoruz. İki tane ciddi büyük grupla kiralama konusunda görüşmelerimiz sürüyor bir iki hafta içerisinde inşallah bir tanesini bitireceğiz. Önümüzdeki 1 ay içinde de diğerini bitireceğiz. Bunları da basınla paylaşacağız. Bunlar Türkiye'de bir ilk olacak. Teslimi 2 sene sonra olan bir projenin kira kontratı imzalanması belki de dünyada bir ilk olacak. Yakın zamanda sözleşmesini yaptığımız dünya çapında bir şirkete gene bir blok satışımız var. Henüz imzası bitmediği için onu daha paylaşmadık umarım oda yakın zamanda biterde sizlerle paylaşırız.

** Peki dükkanların kiralamasına başladınız mı?
V.T: 
Dükkanları kiralanmasıyla ilgili ana konseptimiz sürüyor ama henüz tam anlamıyla bir çalışmamız yok. 3 aşağa 5 yukarı format ortaya çıktı. Güzel olan şu yakın zamanda İstanbul'da artan AVM’lerden dolayı bizim buraya güzel bir talep var şu anda dedim ya sektör vizyonu satın aldı. Sadece AVM’den oluşan bir artma yok. Biz burada konut ve ofisten oluştuğu için burada ofis açacak bir şirketin patronu bize daire almak için gelmiş olabiliyor. Projeyi gördüğünde biz buraya mutlaka bir mağaza açmalıyız diyebiliyor. Ben şahsen bizim nehir kenarı konseptimize bir tutam bebek, bir tutam Nişantaşı katmayı hedefliyoruz.

İstanbul'u Istanbul yapan ve hiç bir AVM içinde olmayan markalar bunların bir çoğunu nasip olursa Vadi'ye getireceğiz. Gece AVM kapandıktan sonra yaşayan sürece getireceğiz. Onları bu olduğu zaman biz gerçekten benzersiz bir alışveriş konsepti oluşturacağız. Görüyoruz ki bir çok AVM’de olmayan insanların direk gelebildiği araçlarını rahat manevra edebildiği çok iyi kombinasyon olan bir AVM konsepti oluşturuyoruz biz burada. Dolayısıyla sizin burada yabancı bir misafiriniz geldiğinde şurada mı, yiyelim burada mı yiyelim düşünmektense 'hadi gidelim Vadi'de yiyelim' diyebileceksiniz. 

Ben mesela Ataşehir'den geliyorum buraya. Çıktıktan sonra şurada Opet'e varana kadar hiç bir ışığa değmeden gelebiliyorum. Yani İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna hiç bir ışık olmadan gidebileceğiniz bir lokasyondan bahsediyoruz. Mesela 3. Havalimanı yapılırsa eğer ana trafik yoluna girmeden direk bağlantı yoluna çıkabiliyorsunuz. Bütün soruların cevabının verildiği belki de İstanbul’daki tek proje Vadi Istanbul. Şu anda da sektörde aldığımız tepkilerde bunu doğrular nitelikte. AVM’mizde de markalar kısmında lüks segment için şuanda görüşmelerimiz sürüyor zamanla bunu basına yayınlayacağız. 

Kurgu olarak herkesin aradığı şeyi bulduğu istanbulda herkesin kafasına kazındığı özellikle yeme içme ve eğlenceyle ilgili en güzel markaların, mekanların olduğu insanların gelmeyi arzuladığı bir yer yapmaya çalışıyoruz. Bunu başarılı kılanda üstteki ofisler. Bir AVM’yi canlı kılarsanız başarılı oluyor. Bizim ofis metrajımız öğlen aşağıya inecek, akşam iş çıkışında diyecekki gel biz burada oturalım sonra çıkar gideriz yani şimdi baktığınız zaman hepsi bir kurgu ama inşallahta yürüyecek bunu göreceğiz.

** 2.etaptaki satışlarda hangi seviyelere geldiniz planlarınız doğrultusunda gidiyor mu ?
V.T: Allah’a şükürler olsun çok çok iyi bir segmentte gidiyoruz. Şimdi baktığınız zaman Türkiye’de teslimine 2 sene kalan bir projede böyle satış görülmüş bir şey değildir. Bu bize doğru vizyonu ortaya koyduğumuzu bizlere işpatlamış oluyor. Şu anda da 4-5 blok satışımız var yani belki 3-4 ay içerisinde yılbaşında falan ofislerin tamamının satışını kapattık diyebileceğiz.

** Peki yüzde 50’yi geçti mi?
Hayır yüzde 50’yi kesinlikle geçmiş değiliz. Otelimizle ilgili beklentilerimiz var. İstanbul’un 6. en büyük otel binası şu an burdan ofis satın alanların hepsi çok ciddi yerli ve yabancı misafirlerle ilgili otel ihtiyacı var. Yabancı bir misafiriniz geliyor onu gidip havalimanından alıyorsunuz, otele getiriyorsunuz üstünü değiştiriyor, onu alıyorsunuz yemeğe götürüyorsunuz. Hepsi burda bir arada bunların hepsini bulabilecekleri tek adres Vadi Istanbul ki biz otelimize her konuda güveniyoruz. Konferans salonlarıyla,  sunumlarla, tanıtımlarla çok ilgi göreceğine inanıyoruz.

** Şehir içinde bir şehir yaratmışssınız, gerçekten herkesin satın almak isteyeceği bir yer, ticari anlamda da bulunmak isteyeceği hemde yaşam anlamında bulunmak isteyeceği bir proje olmuş.
V.T: Evet biz mesela görüştüğümüz şirketlerden bir tanesiyle çok sonradan öğrendim ki o şirketin CEO’su burdan ev almak için 3-4 defa gelmiş gitmiş. Zaten bu güzel birşey. Şu da var, burada hayat başladığı zaman aynı kalitede devam etmesi içinde buradayız. Dolayısıyla sektör şuraya gidiyor; satış sonrası hizmetler... Biz buranın anlattığımız Vadi Istanbul olması için elimizden geleni yaptığımızı insanlar görecekler ve gerçekten az önce bahsettik, 2 milyon metrekare arazinin değişeceği süreçte, bütün hepsinin merkezi biz olacağımızı düşünüyoruz. 

Çünkü hepsini bir araya getirememiş olacak burada böylesine bir alışveriş konsepti varken AVM konsepti tasarlamanın mantıklık olmayacağını düşünüyoruz. O zaman burada satın alan kişilerinin gayrimenkullerin yatırımları değer kazanacak ve iş bambaşka bir yere gidecek diye düşünüyoruz.

** Şuan çevrede kiralama durumları nasıldır?
V.T: 
Şu an Maslak’ta  25-30 dolardan, Büyükdere caddesinde 35-40 dolardan kiralanıyor. Kağıthane'de 20 dolarlara kadar inen, ama şu anda bizim fiyatımız 25 dolar. Şu an müzakere ettiğimiz insanlar tarafından çok olumlu karşılandığının görüşündeyiz. Ve inşallah yaşam başladıktan sonra şuan ki rakamın çok daha yukarılara gideceğini umuyoruz hikayeden dolayı,

** Şunu merak ediyorum şu anda projenizde ilk çıktığınız satış rakamları istikrarlı olarak devam ediyor. Herhangi bir indirim vb.  2. veya 3. şekilde biz sektörden duyduğumuz kadarıyla bu istikrarı projenin başından beri koruyorsunuz. Bir de şu anda yaşam başladığı için görenler geliyor, bakıyor almak istiyor. Acaba sizce sektörde bitmiş güven duyan projelermi ön plana çıkacak bu ayrım noktasındamıyız artık?
V.T: Şimdi arzda ciddi bir farklılıktan bahsediliyor. Ama aslında çok büyük bir arz fazlası yok. İstanbul’da talep var ama asıl unsur doğru fiyatlara doğru arzın ortaya çıkıp çıkmadığı istanbul’da hep metrekare fiyatları 3 bin lira üzerinde oluyor. Nereye gitseniz yüzde 50’den falan bahsediyor böyle yaptığınızda fiyatlar 3 bin 500 üzerine çıkıyor. Böyle olunca ne oluyor aslında İstanbul’da asıl bandın hedeflediği 2 bin 200, 3 bin 200’lük bandı kaçırıyorsunuz. Sıkıntı burda orada da insanlar yanlış fizibilite yapmışsa indirim alıyorlar. Biz burda gerçekten çok net bir duruş sergiledik biz çıktığımızdan beri baya istikrarlı olarak devam ettik.  

Biz 2012’nin aralık ayından beri ilk projeye çıktığımızda da indirim yapmıyorduk gerek yurtiçinden gerek yurtdışından çok büyük talepler geldi toplu alımlar konusunda bu bizim projemizin prensibi, şu an elimizde kısıtlı bir daire kaldı bunda da indirim yapmıyoruz. 

Güven hususu çok önemli gayrimenkul sektöründe şuanda proje bitti buradan gayrimenkul alanlar 24 aylık bir taahüdümüz vardı gerçi onlarda biliyordu 24 ay değilde 18 ayda teslim edeceğimizi,  en baştan beri girenler yüzde 40 gibi bu kazançları şuanda elde ettiler, ki gel gelelim 2. Etap bittiği zamanda bu fiyat yüzde 50’nin üzerine çıkacak bu kadar kaliteli bir yaşam sunarsanız yaşamın her türlü unsurunu sunarsanız fiyatta bir balon olması söz konusu olamaz. 

Ki ben 2. Etabında rahatlıkla 5 bin dolarları görebileceğini düşünüyorum, 3. Etap içinse 1 ve 2. Etaplardaki yoğun ilgi 3. Etapta da kendisini gösterecek aşağa yukarı 1200 1300 tane konut olacak 95 100 bin metrekarede ofis olacak 3 4 aya kadar elimizde konut ve ofis kalmadığı zaman 3. Etaba yönlendireceğiz. 

3. Etabıda konusu gelmişken anlatabiliriz, 3 etap içinde evyap fabrikası yıl sonuna kadar boşaltacak,  önümüzdeki yılın ortalarında 3.etabımızında satışa çıkarılacağını belirtebiliriz. Şuanda 3.etapta komple bir blok için görüştüğümüz bir grup var

** Hangi sektörden?
V.T: Bankacılık sektöründen komple genel müdürlüklerine yer almak için 2. Etapta tam istedikleri formatta bir bina olmadığı için 3.etaba yöneldiler, 3. Etabın planı devam ettiği için onlardan rica ettik bizden haber bekliyorlar 3’te biraz once söylemeyi unuttum mağazacılıkta 23 bin 500 metrekare alanımız var, 2. Etapta yer veremediğimiz büyük mağazacılık market gibi yerleri 3. Etapta yer vermeyi düşünüyoruz.

** Plan olarak nasıl 3. Etabın yapısı?
V.T: Bu şu anda masterplan aşamasında zaten onu tartışıyoruz oda yakın zamanda şekillenmeye başlayacak.

** Blok ağırlıklı bir projemi olacak blok görüşmesi yapıyoruz dediniz...
V.T: O ofis için konut tamamen buradaki gibi olacak birbirinden bağımsız olacak konut bölümü ayrı ofis bölümü ayrı olacak.

Şimdi 23 bin 500 mağazacılık var, 95 bin ofis var ve yine 1300 1500 civarında daire olacak orada da ayı hikayenin devamı niteliğinde olacak baktığınızda hiç biri birbirinin ayağına basmıyor. Birbirine destek olan fonksiyonlar var ve bir hikaye yürüyor.

** Şimdi bu anlattıklarınızdan şöyle bir sonuç çıkıyor; cumartesi pazar burada 60 70 bin belki de 100 binlik bir yaşam olacak...
V.T: Cumartesi pazar ofisler boşalmış olacak zaten hafta içinden alışık olan bir sirkülasyon olduğu için birbirini dengeliyecek diye düşünüyoruz. Umarım bununla ilgili sürekliliği sağlarız. Dediğiniz gibi bununla ilgili şehir yollarında destekleyici önlemleri alıyoruz, düşüncemiz inşallah bunun ana başarısının ulaşılabilir olması, sürdürülebilir olması. Sorunsuz olarak destekleyici faalliyetlerin devam etmesi. Duamız umarım 2 sene sonra bu caddede yürürüz ve inşallah dersiniz dedikleri gibi yaptılar insanları memnun ettiler.

** Metronun yapımında 3. Etapta mı bağlantılı?

V.T: Bizim metromuz havaray dediğimiz bir sistem inşallah 3. Etap başında aktif olmasını planlıyoruz

** Sene kaça geliyor?
V.T: 2016