Kent Haberleri
03 Tem 2014 08:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:26

‘Utanç çukuru’ satılıyor

İzmir Basmane’de 1999 yılında temel aşamasında durdurulan Dünya Ticaret Merkezi projesi sonunda gerçekleşiyor.

‘Utanç çukuru’ satılıyor
İzmirlilerin “utanç çukuru” adını verdiği projede yüzde 35 paya sahip TMSF payını satışa çıkardı. Yüzde 30 paya sahip İzmir Belediyesi ise satışa onay verdi. Belediye kendi payını satmayacak.

İzmir’in ticari merkezlerinden Basmane’de tam 13 yıldır çukur halinde kalan Dünya Ticaret Merkezi inşaatı için somut adımlar atılıyor. İzmirlilerin utanç çukuru adını verdikleri ‘inşaat’ kentin mimari bozulmasını korumak için bir mücadelenin de sembolü olmuştu.

Projede yüzde 35 hisseye sahip Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 117 milyon TL muhammen bedelle payını satma kararını açıklarken İzmir Büyükşehir Belediyesi de hisse satmak yerine yapılacak inşattan kat karşılığı pay almak istediğini bildirdi. 

Alsancak’ın hemen yanındaki 35 dönümlük arazinin proje macerası 1997 yılında başladı. Basmane’de eski otobüs terminalini ticaret merkezi yapmak isteyen İzmir’in sanayicilerinden Kemal Zorlu, Güçbirliği Holding adına girdiği ihaleyi 35 milyon dolar ödeyerek kazanmıştı. Belediyeye vereceği büyük bir opera binası ve otoparkın yer aldığı proje için dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura ile protokol yapıldı.

1999’da eski belediye başkanı Yüksel Çakmur emsal olarak imar mevzuatına aykırı olduğunu iddia ettiği proje için dava açtı. İnşaat durduruldu. Özfatura’nın ardından başkan olan Ahmet Priştina’nın döneminde imar değişiklikleri yapıldı ancak Çakmur’un yeniden itirazıyla proje tamamen iptal edildi. 2001 krizinden sonra da zora düşen EGS Bank nedeniyle TMSF ile tanışan Zorlu, sonradan borçlarını ödes ede  arazinin yüzde 35’i TMSF’ye kaldı.

İMAR PLANI İSTEDİ

Fon 2007 yılında arazideki hissesini satmak istedi. Bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Aziz Kocaoğlu satışa onay vermedi. Kocaoğlu daha sonra yeni imar planlarının hazırlanmasını istedi. Hazırlanan planlar Belediye Meclisi’nde kabul edildi.  Bu arada dava gerekçesinde yer alan kamu yararını sağlamak isteyen belediye, hissesini yüzde 12’den 30’a çıkardı. Opera binası ise belediye hizmet alanı olarak belirlendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMSF’nin yüzde 35 payını satması konusunda anlaştıklarını kendilerinin ise hisselerini satmayacaklarını söylüyor. “İlk defa kaybettiğimiz bir malı masada kazandık” diyen Kocaoğlu, “Kemal Zorlu’nun proje yapmasını bekledik. Ama bir türlü gerçekleşmedi. TMSF ile kat karşılığı anlaştık. Ek protokol yaptık. 9 Eylül’deki satıştan sonra proje başlar. Orada bir belediye hizmet binası olacak” dedi.

TMSF ise 2007’de 77 milyon muhammen bedelle satışa çıkardığı hissesini şimdi 117 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarıyor. Satışın tarihi 9 Eylül olarak açıklandı. İhale İstanbul’de TMSF merkezinde yapılacak.

Özel İdare mallarımız için yargıya gideceğiz
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yerel yönetimler yasası ile yeniden paylaşılan Özel İdare mallarının devriyle ilgili olarak da “sıfır çektiklerini” belirtiyor. Başkan Kocaoğlu, “Sümerbank arazisi, Balçova Termal, Kaya Termal, Bira ve tütün depoları gibi çok değerli malları bize vermediler. 2.5 milyar liraya yakın kaybımız var. Yargıya gideceğiz” diyor.