Röportaj
20 Eyl 2014 00:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:52

Şölen en güzel çikolatasını Güneşli’ye dikiyor

Şölen Çikolata ile çeyrek asırda çikolata sektöründe önemli başarılara imza atan Çoban Ailesi, Balance Gayrimenkul şirketiyle Güneşli’de inşaat sektörüne giriş yaptı

Şölen en güzel çikolatasını Güneşli’ye dikiyor
Yılların çikolata devi Şölen, inşaat sektörüne Balance Gayrimenkul ile girdi. Şirketin ilk projesi Balance Güneşli oldu. Şölen Yönetim Kurulu Başkanı da olan Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban ile ilk heyecanlarını emlakeki.com olarak paylaştık…

** Yılların çikolata devi olarak inşaat sektörüne girdiniz ve inşaat sektöründe atılımlarla yeni projelerle yeni işler yapmayı hedefliyorsunuz biraz bize bu serüvenden bahseder misiniz?
1989 yılında şölenle ilk günümüzden bu yana sanayinin içerisindeyiz. Şölen maşallah Türkiye'nin ilk 500 şirketinden, 130. sıraya kadar getirdiğimiz firmamız. Gıda da çikolata sektöründe de çok mutluyuz. Her sene yeni yatırımlarla devam ediyoruz. Bu yatırımlarla ihracat ağırlıklı bir firma olduğumuzdan dolayı tüketicinin nabzını tutuyoruz. Her gittiğimiz ülkenin de pazarlama koşullarını, tüketici koşullarını göz önünde bulundurarak yatırımlarımıza devam ediyoruz.

**Sektör payınız nasıl
İç piyasada % 8-9  gibi bir pazar payımız bulunmakta. Özellikle ikramlık ürünlerde sektörün liderliği de elimizde. Tabi yapmış olduğumuz yatırımlarla önümüzdeki perspektifte gelecekle ilgili daha iyi yerlere geleceğimizi pazar payımızı arttıracağımızı buradan söylemek istiyorum.

** Bunun yanında birde gayrimenkul sektörüne girdiniz neden gayrimenkul sektörü?
Sanayiciliğin ilk gününden beri aslında gayrimenkul sektöründe varız. Devasa fabrika binaları yapıldı. Onların hepsinde emeğimiz mevcut. Bu işi sevdiğimizi, o günleri göstererek örneklendirmek ve sevdiğimiz bir işi yapmak bize başarı getirir diye düşündük. Geçtiğimiz 2 yıl öncesi almış olduğumuz bir kararla böylece gayrimenkul sektörüne girmeyi hedefledik. Kısa zamanda da Balance Güneşli olarak yavaş yavaş yükselmeye başladık. Bu ilk projemiz aslında butik bir proje sayılır. 301 bağımsız bölümden oluşan projemiz, yatay ve dikey bir mimarisi olan ağırlıklı olarak ofis,  homeofis, penthouse gibi çalışmalarımız var. Karma bir proje yaşam sokağı altında, biz AVM yerine yaşam sokağını düşündük. Ayrıca geliştirmeye yönelikte 2. Etap bir arsamız duruyor. Onu da gelişmelere bakarak müşteri profile ne istiyor, Güneşli bölgesinde neyin eksik olduğunu görerek öyle gitmek istiyoruz.

** Hemen projenin yakınında bir arazi mi?
Hemen projenin bitişiği. İkinci etap olarak adlandırdığımız arsa.

** Ne kadar büyüklükte?
Aynı büyüklükte 16 bin metrekare ilk etap. İkincisi de 16.880 metrekaredir.

** Yine aynı konseptte mi düşünüyorsunuz
Evet aynı konsepti düşünüyoruz. İhtiyaçlara göre. İmar olarak bir sorunumuz da yok. Biz buradaki arsalara çıkan imardan sonra burayı satın alarak bu işe girmiş ve bu hakkı elde etmiş olduk. Burası ticari aslında mia bölgesi. Maslak'tan sonra İstanbul'un mia bölgesi seçildi. Önemli bir güzergah burası. Anadolu'daki iş adamlarımızın çoğu bu yolu kullanmakta. Havaalanına gidip gelen yol üzerinde. Artık bu bölge İstanbul’un merkezi haline geldi. Bizde buna istinaden burayı düşündük.




** Peki dediğiniz gibi Güneşli bölgesi potansiyel, önümüzdeki dönemde de potansiyeli olan bir bölge. Bölgede de fazla yer kalmadı değil mi?
Bölge Mia bölgesi olarak yeni açıklandı. 5-6 sene öncesinden tasarlanmış her şey ama yeni yeni eski fabrikalar, eski yerleşim alanları kentsel dönüşümlere dahil ediliyor. Bunların hepsi 5-10 senelik süre zarfında bölgeyi tanıyamayacaksınız... Florya olsun Yeşilköy olsun komşu mahalle gibi diyebiliriz buraya. Mia bölgesi olarak açıklandığı için merkezi iş alanlarına hizmet için konutta gereklidir. İş alanlarına uzak olmaktan kaçınmak lazım. İstabulun trafiğini biliyorsunuz zaten. Böylesi projelere ihtiyaç olduğunu düşündük. Tabiki bir araştırma sonucu çıktı ortaya. Sadece benim düşüncem değil, bu işten anlayan her türlü kurumu davet ettik. Her ne kadar son kararı biz vermiş olsak da büyük araştırmaların büyük değerleri var.

** Lansmandan bu güne kadar ne gibi değişiklikler oldu fiyatlarınızda?
Önemli bir fiyat değişikliğimiz olmadı. Yüzde 3-5 gibi bir değişikliğimiz oldu o günden bu tarafa. Yüzde 25-26 gibi bir satış hasılatı elde etmiş olduk. İlk projemizle bizi tanımayanların tanıması lazım. İnşaatımızın biraz yükselmesini bekliyoruz. Arkamızdaki Şölen grubunu düşünürsek, projenin butik bir proje olduğunu öngörebiliyoruz.  160 daireden oluşuyor, toplamda ise 301 birimden oluşuyor. Bunların içerisinde 77 metreden konutlardan, ticarilerin de ofislerin de 40 metreden 170 metreye kadar oluşuyor. Bağımsız bölüm 83 bin metrekare inşaat alanından 53 bin metre kare satılabilir ve kiralanabilir bir alandan bahsediyoruz.



** Rezidans bloğunuz var, yanında da yatay bloğunuz var. Sanırım rezidans konut bloğunuz?
Biz onu 2'ye böldük. 12 kata kadar ofis. 12. Katı boş bıraktık yaşam alanı olarak. Fitness oyun alanı gibi... Ayrı bağımsız konut katlarını da 13. kattan sonrası olarak düşündük. Yatayların tamamını ofis ve riteil olarak sınıflandırdık. Mimarlarımızın da büyük desteğini alarak tatlı bir proje meydana çıkardık.

** Ticari riteillerin dışında dükkanda olacak mı?
Altta bizim ticari riteil dediğimiz 40 farklı bölüm var. Tabi bunların büyüklüklüleri de değişiyor. 40 metreden başlayıp 400-500 metrekareye kadar gidebilen alanlara sahip bir proje . Büyüklüğü ihtiyaca gore şekillendirildiği için 40 metrekarelik alanlara sahip dükkanlarımızda var.

** Peki onları şuan satışa çıkarttınız mı?
Riteil tarafını satışa çıkarmıyoruz. onu biz kendimiz yönetmek için yani kiralama yöntemi düşünüyoruz. Yönetim anlamında da sağlıklı bir yönetim adına böyle düşünüyoruz. Farklı sesler çıkmaması adına iyi yönetilebilmesi herkesin huzur içerisinde yaşayabilmesi için böyle düşündük.



** Ofisleri satışa çıkartacak mısınız?
Ofisleri satışa çıkarttık. İlk projemiz olmasına rağmen şu ana kadar hiç bir engelle karşılaşmadık yolumuza devam ediyoruz...

** Ortalama metrekare fiyatlarınız nedir?
Burada fiyatlar 5 300’den 6 500’e kadar çıkan fiyatlarımız var konut tarafında tabi bunlar... Bittiği zaman tabi öngörmek, en azından yüzde 20-0 gibi bir prim yapacağını düşünüyoruz. Bu bölge her zaman prim yapacağını söylemek isterim.

** Kentsel dönüşüm inşaat sektöründeki bütün şirketler bu yöne kaymaya başladı siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında
Kentsel dönüşüm önemli bir konu. Deprem konusunda da sağlıksız yaşama koşulları gibi.. Aslında bu bir hizmet. Artık yavaş yavaş da kanunlar oturuyor. Herkesin elini taşın altına koyması lazım...

** Önümüzdeki dönemdeki projeleriniz için yine bu şekilde satın almış olduğunuz arazi üzerine mi yoksa kentsel dönüşüme girmeyi mi düşünüyorsunuz ?
Bütün karşımıza çıkacak olan tekliflere sıcak bakarız. Değerlendirmemiz gerekiyor. Bu kaçınılmaz. Hepsini değerlendirip sonuç çıkartmamız lazım ama günümüzde arsa fiyatları çok yüksek. Aslında bir arsanın toplam bedelinin, inşaat toplam yatırım bedelinin yüzde 35-40’ını geçmemesi lazım. Lakin öyle yerler var ki yüzde 40 değil yüzde 60’ı buluyor. Burada yine devlete görev düşüyor.



** Fiyatlar biraz yüksek olduğu için orta kesim bu konuda biraz sıkıntı yaşıyor...
Kesinlikle. İhtiyaç nerede ve kimin varsa ona hizmet edilmesi lazım. Her kime yaparsan yap, kaliteli bir ürün yapmak gerekiyor. Ki herkes otursun iyi konut ile kötü konut arasında öyle büyük bir rahiş yoktur. Böyle bir fiyat farkı olmaması lazım bunu arsalar etkiliyor.

** Var mı arsa yatırımınız farklı bölgelerde şöyle yatırım yapacağım diye?

Gayrimenkule girmeden once bizim kendi şirket bünyemizde arsalarımız var zaman içerisinde o arsalarıda yapacağız tabiki

** Nerede bunlar?
Yine Avrupa Yakası'nda. Ama bununla sınırlı değil. Anadolu Yakası'nda, Ankara'da, İzmir'de, Gaziantep’imizde de zamanı gelince düşüneceğiz.

**3 ay oldu sektöre girdiniz ama sektörü sevdik diyorsunuz yani...
Sevdik sevdik...

** Bu dönemdeki satış grafiği nasıl?
Bizim için aslında bir sorun yok. Çünkü yüzde 25-26 gibi bir satış grafiği gerçekleştirdik.

** Siz kredilendirme yapıyor musunuz?
Tabi bankaya yönlendirmeyi çok sevmeyen bir firmayız. Belirsizlikler içerisinde kimseyi yönlendirmek değil yani burada kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. 24 ay’a kadar sıfır faiz imkanı veriyoruz. Bu konuda ben kendi adıma rahatım.

İkramlıklarda sektör lideriyiz
İç piyasada Şölen Çikolata olarak, yüzde  8-9  gibi bir pazar payları olduğunu söyleyen Çoban, şöyle devam etti: “Özellikle ikramlık ürünlerde sektörün liderliğide elimizde tabi yapmış olduğumuz yatırımlarda önümüzdeki perspektifte gelecekle ilgili daha iyi yerlere geleceğimizi pazar payımızı arttıracağımızı buradan söylemek istiyorum. Her gittiğimiz ülkenin pazarlama ve  tüketici koşullarını göz önünde bulundurarak yatırımlarımıza devam ediyoruz. Amiral gemimiz her zaman Şölen. Ancak Balance da evladımız ayıramayız. Şölen olarak daha çok yurt dışında satış yapıyoruz. Yüzde 60 gibi bir payımız var. Çok net yurt dışında lideriyiz ihracatta. Ama 1 yılda Türkiye’ye 200 milyon TL’lik yatırım yaptık. Hedefimiz yüzde 40 büyüme. Herşeye ragmen bu noktaya ilerledik. Yeni yatırımlara da sıcak bakıyoruz ama ince eleyip sık dokuyarak yapıyoruz bunu. Çünkü biz 2 bin kişi istihdam ediyoruz. Kimseyi riske edemeyiz. Toplam 100 ülkede varız. 16 ülkede de marka üretimimiz var. Ortadoğu, Balkan,Azerbaycan, Japonya ve Rusya gibi ülkelere kadar kolumuz uzuyor.”

Amacımız her alanda DENGE
BALANCE’ın Türkçe karşılığı olan denge ve dengelemeyi düstur haline getiren İsmail Çoban, bunu her noktaya aşılayacaklarını belirtti. Çoban şöyle devam etti: “Bu yüzden Balance dedik adımıza. Satışlarımız da iyi gidiyor. İlk 3 ayda yüzde 25-26 gibi bir satış grafiği gerçekleştirdik. Bu daha başlangıç. Daha yolun başındayız. Vatandaşı bankaya yönlendirmeyi çok sevmeyen bir firmayız. Burada kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. 24 ay’a kadar sıfır faiz imkanı veriyoruz. İhtiyaç nerede ise ona hizmet edilmesi lazım. Her kime yaparsan yap, kaliteli bir ürün yapmak gerekiyor.”