Konut Haberleri
21 Mar 2016 12:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Ortadoğu ile Türkiye bu köprü ile bağlanacak!

Hasankeyf'te yapımı süren Türkiye'nin 4. büyük asma köprüsünün bu yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Ortadoğu ile Türkiye bu köprü ile bağlanacak!
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Türkiye'nin 4. büyük asma köprüsünde sona gelindi. Temeli, 2013'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ve dönemin Maliye Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından atılan  köprü, 14 ayak üzerine inşa ediliyor.

Duble yoldan oluşan ve üzerinde yaya geçişi de olan köprünün ayakları  42 metre derinliğe kazılan fore kazıklar üzerinde yükseliyor. Üç yıldır aralıksız  süren çalışmaların ardından 8 ayağı tamamlanan köprüde sona gelindi.

Hasankeyf-2 ismi verilen ve bin 80 metre uzunluğunda, 26 metre  genişliğindeki köprü, 105 metre yüksekliğinde. Köprünün her bir kolonu, bin 800  ton demir ve 10 bin metreküp beton kullanılarak yapılıyor. Şu an 70 işçinin  çalıştığı köprünün 2016 sonuna kadar bitirilerek hizmete sunulması planlanıyor.

Köprünün tamamlanmasıyla bölgenin kaderi değişecek
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, Batman-Mardin-Habur sınır kapısını birbirine bağlayacak Hasankeyf  Köprüsü'nün de İstanbul Boğaz Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Fatih Sultan  Mehmet Köprüsü gibi çelik halatlarla havada duracağını ve tamamlanmasıyla  Türkiye'nin dördüncü büyük asma köprüsü olacağını belirtti.

Baygüven, köprünün tamamlanmasından sonra Hasankeyf'in yanı sıra  bölgenin de kaderinin değişeceğini söyledi.

Ilısu Barajı'nın da tamamlanması ile köprünün öneminin daha da  artacağına işaret eden Baygüven, Hasankeyf Köprüsü'nün aynı zamanda bölge  turizmine de önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Kaymakam Baygüven, şöyle devam etti: "İnşallah bittiği zaman Türkiye'nin dördüncü büyük köprüsü olacak.  Hasankeyf, Midyat-Batman-Mardin yolu arasında olduğu için özellikle de Ilısu  Barajı'nın tamamlanması ile köprünün önemi daha da artacaktır. Bölgenin, turizm  açısından da çok önemli bir noktaya gelmesini sağlayacak." Ilısu Barajı'na karşı çıkanlara tepki gösteren Hasankeyf Kültür  Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise "İnsanlar 'Devlet sizi kandırıyor, size köprü  yapmıyor.' diyorlardı, işte eser karşımızda." ifadelerini kullandı.

Ulaşım her zaman medeniyettir
Hasankeyf Köprüsü'nün, Mezopotamya'nın ve Ortadoğu'nun geçiş noktası olacağını belirten Akdeniz, şöyle konuştu: "Hasankeyf için bu kadar büyük bir yatırımı yaptığı için devletimize, hükümetimize teşekkür ediyoruz. Daha önceleri halk diyordu: 'Devlet bölgeye  yatırım yapmıyor.' şimdi de yapıyor bu sefer de onlar karşı çıkıyor bunu da  anlamış değiliz. Nasıl ki Başbakanımızın hayali Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaksa bizim de hayalimiz kendilerini örnek alarak Hasankeyf'i muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaktır. Ulaşım her zaman medeniyettir. Bu  köprü, Ortadoğu'yu Türkiye'ye bağlayacak, Mezopotamya'nın göz bebeği olacak  Hasankeyf. Bu köprü bir geçiş noktasıdır. Batman'dan gelen bir kişi, habur Sınır  Kapısına da gidebilecek, Suriye'ye de gidebilecek, Mardin'e de gidebilecek."