Konut Sektöründe Balon Patlar Mı?

GYODER Başkanı Aziz Torun “Konut sektöründe bir balon riski var’’ dedi,  sektör ayağa kalktı.
 
ABD'deki konut balonu ve patlamasını önceden tahmin eden ekonomist Nouriel Roubini ise, 18 ülkedeki konut piyasasının iflasa karşı kırılgan olduğunu  ve küresel boyutlarda bir konut piyasası krizinin yaklaşmakta olduğunu söylüyor.
 
Nouriel Roubini’den sonra  Aziz Torun’da Türkiye için ‘’ Konut sektöründe bir balon riski var’’  diye bir açıklama yaptı?
  
Balon patlar mı ? Evet… Bekleyip, göreceğiz. Torun, sektörde gözükeni söyledi diye günah keçisi ilan mı edilecek yoksa söyledikleri doğru mu çıkacak? Bunu zaman gösterecek ama gelecek seçimlerde Aziz Torun’un GYODER başkanlığı zor gibi gözüküyor.
 
Başkan Torun’un bu açıklamasından sonra sektörün önde gelenleriyle Habertürk Gazetesi emlak editörü Yelda Akgün görüşmüş.
 
İşte o görüşmenin ana başlıkları…
 
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: “Yıllık 600 bin konut açığımız var”
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: “Balon olmadığı açık açık ortada”
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Oktay:  “2008 krizini atlatmış firmalar endişe duymaz”
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: “Arz talep riski şehir dışında olur”
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur: “Merkezdeki projelere talep her zaman olur”
 
Bütün patronlar tek bir ağızdan “balon yok” diye bağırıyor. Peki ya balon çoktan patladıysa ne olacak?
 
Fi Yapı, Özyurtlar, Bulut İnşaat, Ukra İnşaat  çoktan patlayan bu balonun eseri değil mi? Binlerce mağdur bırakan bu inşaat firmalarını kim denetledi? Kimse.
 
Bir çok büyük inşaat firması zor durumda, aylardır maaş ödeyemeyenler var,  bu firmaların en son çaresi büyük reklam kampanyaları yapıp, ev satarak nakit girdisi sağlamaya çalışmak.
 
Bu son çare de işe yaramazsa, bu firmalar önümüzdeki günlerde teker teker iflas ertelemek için mahkeme kapılarını aşındıracak gibi duruyor.
 
Kişisel fikrime gelince, kimsenin görmek istemediği  balon çoktan patladı.
 
Aziz Torun sektörün en tepesindeki adam ve bütün yanlışları görüyor. Fakat konuşmuyor.
GYODER Başkanı olduktan sonra gerçekleştirdiği ilk toplantıda dernek üyelerini ve sektörü denetleyecek bir mekanizma yaratmak istediklerini söyledi ancak sorunların üzerine gitmek yerine sadece günü kurtarmayı tercih etti.

GYODER bugüne kadar hiçbir olumlu adım atmadı. 10 Aralık’ta gerçekleşecek Gayrimenkul Zirvesi’nde yine vaatler verilecek, sektörün ne kadar iyi olduğu konuşulacak ve konut balonunun patlağı yamanmaya çalışılacak.


Hadi hayırlısı…