Konut Haberleri
01 Eyl 2014 08:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:45

İstanbul'un iki yakası 15 dakikaya birleşiyor

Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indirmesi öngörülen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi'nin 850 metresi delindi

İstanbul'un iki yakası 15 dakikaya birleşiyor
Avrasya Tüneli'nin Haydarpaşa şantiyesindeki çalışmalar Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülendi. Avrasya Tüneli, yoğun trafiğin etkili olduğu İstanbul'da yolculuk süresini önemli ölçüde azaltarak, Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya kadar indirmeyi amaçlıyor.

Deprem ve tsunami gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olarak inşa edilen tünel, 13,7 metre kazı çapı bulunan tünel açma makinesi "Tırtıl" ile İstanbul Boğazı tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak 850 metreye ulaştı.

Toplamda 14,6 kilometrelik uzunluğa sahip olacak

Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı'nın 106,4 metre derinliğinde yer alacak. Deniz altında 3,34 kilometresi olan Avrasya Tüneli'nde kazılacak 2,5 kilometrelik mesafe kaldı.

Marmaray'ın kardeşi olarak da ifade edilen Asya ile Avrupa yakalarını bir araya getirecek Avrasya Tüneli Projesi kapsamında şu anda 422 beyaz yakalı, 628 mavi yakalı işçi ve 56 iş makinesi çalışıyor.

Bağlantı tünelleri yapılıyor, mevcut yollar genişletiliyor

Avrasya Tüneli için İstanbul Boğazı'nın altındaki çalışmaların yanı sıra bağlantı tünelleri, "Tırtıl"ın Avrupa Yakası'ndaki çıkış noktası Kennedy Caddesi tarafında da hazırlıklar devam ediyor. Hem Avrupa Yakası hem de Asya Yakası tarafında mevcut yolların iyileştirilmesi ve genişletilmesi, engellilerin kullanımına da uygun alt ve üst geçit, yaya geçitleri yapılması için hazırlıklar sürüyor. İş güvenliğine büyük önem verilen Avrasya Tüneli'nde, çalışmalarda yer alan dev tünel açma makinesi "Tırtıl"da da iş güvenliğine dikkat ediliyor.

AA ekibine hem şantiye girişi öncesinde hem de "Tırtıl"daki sığınma odasında olağanüstü bir durumda ne yapılması gerektiği konusunda eğitim verildi.

Avrasya Tüneli geçiş ücreti, otomobiller için 4 dolar+KDV ve minibüsler için 6 dolar+KDV tutarı karşılığı Türk Lirası olacak.

Finansmanı yap-işlet-devret modeliyle sağlanan proje yaklaşık 1,3 milyar dolarlık yatırımla Yapı Merkezi ve Güney Kore'nin önde gelen kuruluşlarından biri olan SK E&C'nin kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) tarafından gerçekleştiriliyor.