Konut Haberleri
30 Eki 2014 07:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:04

İki maaştan birini geri ver

Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün, ocakta mahsur kalan 18 maden işçisinin, “2 asgari ücretin birini işverene verme koşuluyla” yeniden işe başladığını iddia etti.

İki maaştan birini geri ver
Görgün ayrıca, kömür çıkarırken delinen havuzcuklar için önlem alınmamasının da kazaya neden olduğunu söyledi.

ERMENEK’TEKİ ocakta mahsur kalan 18 maden işçisinin, “2 asgari ücretin birini işverene verme koşuluyla” yeniden işe başladığı iddia edildi. DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün, “Soma faciasından sonra çıkan torba yasada, kömür madeni işçilerine iki asgari ücretten az verilemeyeceği yönünde bir hüküm konuldu. Maden de bu yasadan sonra 45 gün süreyle kapalı kalıyor. Bu süreçte işveren, işçilerle pazarlık yapıyor ve bordro üzerinde gözüken iki asgari ücretin fiilen tek asgari ücret olması konusunda anlaşıyorlar” iddiasını gündeme getirdi.

İŞVERENDEN KORKUYORLAR
İşçilerin bu koşulla işe başladıklarını savunan Görgün, “Zaten bu şartı kabul etmeyenler işe geri dönmedi. Sistem de şöyle kuruluyor. Banka üzerinden iki asgari ücret yatırılıyor, ancak tek asgari ücreti elden şirkete geri veriyorlar. İşçiler bunu anlatıyor, ancak korkularından kamuoyu önünde ifade etmekten çekiniyorlar” dedi. Madenin 45 gün kapalı kaldığı dönemde başka koşulların da işçilere dayatıldığını kaydeden  Görgün, “Madenlerde yemeklerin işveren tarafından verilmesi gelenektir. Bunu bile pazarlık konusu yapmışlar. Servislerin kaldırılması, baret ve çizme gibi koruyucu ekipmanların işçiler tarafından karşılanması da işletmenin getirdiği yeni şartlar arasında yer almış” dedi.

HAVUZCUKLARI DELMİŞLER
Kazanın nedenin de firmanın ihmalkarlığı olduğunu öne süren Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün Görgün, 2000’li yıllarda oluşan büyük çukurlarda biriken suların üretim planlamasında dikkate alınmamasının faciayı doğurduğunu söyledi. Görgün, “Kömür çıkarırken havuzcukları delmişler ve hiçbir önlem almadan devam etmişler, bu da devamında kazaya neden olmuş. Üstelik taşeron çalıştırmamaları gereken yerde taşeron çalıştırmışlar” dedi.

O aileyi bakana bizzat anlattım
MADENİN sahibinin Uyar ailesi olduğunu ve bu ailenin Manisa Soma’da ödemediği maaş ve tazminatlarla gündeme geldiğini ifade eden Görgün şunları söyledi: “Biz geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüştük. Bu görüşmede bakana uzun uzun anlattık. Soma’da işçilere ödeme yapmayan ve tazminatlarından kaçınan madenin sahipleriyle Ermenek’teki madenin sahipleri aynı aile. Orada adeta işçilerden kaçtılar. Birçok yerde işçilerin ölümlerine neden olan kazalar bunların madenlerinde oldu. Böyle durumlarda seceresi bozuk madenciye işletme hakkı verilmemesi gerekir. Ancak ne yazık ki veriliyor. Kurdukları bağlantılar ve siyasi ilişkilerle çok rahat bu hakkı alıyorlar.”