Evinizin Çatısında Dolar Var!

Son günlerde yükselen hatta tarihi zirveleri gören dolara neler oluyor?

Bu gayet iktisadi bir eğilim olmakla beraber tüm yatırımcı ve üreticileri de yakından ilgilendiriyor.

Siyasi söylemlerin yanı sıra yurt dışı etkenleriyle birlikte 2.60 TL seviyesini de aşan dolar kurunun en çok etkilediği sektörlerden biri de kuşkusuz inşaat sektörü!

Neden mi?

Çünkü günümüzde artık bir çok proje dolar bazında satılıyor. Kulağımıza ‘metrekaresi x dolara ofis ya da residans’ şeklinde söylemlerin gelmediği gün neredeyse yok gibi…

Hal böyle olunca vatandaş yani yatırımcı da projelere ürkek yaklaşıyor.

Özellikle İstanbul’un merkezinde inşa edilen ve yabancı yatırımcıyı da hedefleyen karma projelerde satışlar dolar üzerinden yapılıyor.

Dolar seviyesi artıkça çok doğru bir orantıyla proje fiyatları da yükseliyor… Hani bir dönem teknoloji firmalarının ‘Doları sabitledik’ reklamları vardı… İşte bu reklamlar çok yakında gayrimenkulde de süregelirse şaşırmayın…

Peki bu hal nereye gider?

Elbette inşaat sektörü sekte yer. Dolar artışından korkan vatandaş konut almayı ya da yatırım yapmayı askıya alır. Diğer bir çok sektörde olduğu gibi müteahhit taraf da bu konudan zarar görür.

Bir de bu müteahhit kesiminin hammaddede yaşayacağı fiyat artışı sıkıntısı doğacak. Yani maliyet artışı… İnşaatta, boyadan plastik doğramaya, asansörden demire kadar dışarıdan gelen çok sayıda ürün var.

Birçok alım dövize bağlı, bu da zincirleme bir etki yaratıyor. Sektörde girdi maliyetleri artacak.

Zamanla konut fiyatları da bu sebeplerden dolayı artış gösterir mi ya da ne kadar artış gösterir onu da izleyip göreceğiz. Çünkü bu sıkıntıyı geçtiğimiz aylarda Rusya’da gördük. Lakin güçlü Türkiye gayrimenkul sektörü bunu da aşacaktır.

Bir de işin başka bir yönü daha var. Dolarla satış yapılan projelerde fiyatlar otomatik olarak yükseliyor. Ama TL üzerinden satış yapan proje geliştiriciler, zam konusunda bekleyebilir. Bunun sebebi de dolardan kaçan vatandaş olabilir.


Bu durumun doğurduğu başka bir sıkıntı ise kredi tarafı…

Dolar üzerinden ev ya da ofis alan yatırımcı, dolar üzerinden kredi kullandıysa vay haline… Eğer buna önlem de alınmadıysa sarsıcı bir tablo kendini ortaya çıkartır.

Durum işte bu…

Vahamet almış başını gidiyor. Sıkıntı daha şimdiden kendini göstermeye başladı. Sonucunu da hep beraber göreceğiz.