Kent Haberleri
13 Şub 2014 10:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:53

Bu semtte evi olanlar yaşadı!

Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesiyle yatırımcıların dikkatini çeken Karaköy, özellikle otel projelerinin yeni merkezi haline geldi.Son üç yılda bölgedeki emlak fiyatları da % 60 oranında artış gösterdi.

Bu semtte evi olanlar yaşadı!
Denize yakınlığı, tarihi binaları ve ulaşım olanaklarıyla şehrin en merkezi noktalarından biri olmasına rağmen uzun bir süre büyük yatırımcıların ilgisini çekemeyen Karaköy, son yıllardaki gayrimenkul hareketlerinden nasibini almaya başladı. Bölgenin giderek büyük yatırımcıların radarına girmeye başladığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Duygu Bircan, bölgenin eğlence ve kültürel aktivitelerin yoğunlaştığı bir merkeze yürüme mesafesinde olması olmasının önemine dikkat çekti. Bircan, “Karaköy, erişilebilirliğinin yüksek olması, Tarihi Yarımada ve Boğaz’a yakınlığı gibi faktörler dolayısıyla yerli ve yabancı turistler tarafından konaklama amaçlı olarak tercih ediliyor” dedi.

ULAŞIM AVANTAJI

Bölgede mevcut durumda çok sayıda boş bina ve ticarethanelerin yer aldığını söyleyen Bircan, “Söz konusu durum özellikle akşam mesai saatleri dışında bölgenin canlılığını yitirmesine sebep oluyor. Ancak son dönemde bölgenin bu çehresinin yavaş yavaş değişim göstermeye başladığı görülüyor” diye konuştu.Bölgede çok sayıda otel projesinin geliştirildiğini ifade eden Bircan, şunları söyledi:“Salıpazarı Kruvaziyer projesinin de geliştirilmesi ile beraber bölgede önemli bir turizm potansiyelinin oluşması bekleniliyor. Son dönemde bölge, sanat merkezleri, kafeler ve otellerle dolmaya başladı. Bu değişimin en büyük nedeni limanı projesidir. Söz konusu projenin ihalesinin gerçekleşmesiyle yatırımlar arka arkaya gelmeye başladı.”Bu ilginin son üç yılda emlak fiyatlarını % 60 civarında artırdığını anlatan Bircan, “Söz konusu projenin ihalesinin gerçekleşmesiyle bölgede birçok iş hanı el değiştirirken, büyük grupların bölgedeki otel projelerinde de artış görülüyor” dedi.

YÜZDE 50 DEĞER KAZANDI

Yeni açılan Marmaray projesinin de bölgeye yakın bir konumda olduğunu vurgulayan Bircan, “Ulaşım olanaklarının çeşitliliği ve İstanbul’un önemli transfer merkezlerinden olan Kabataş, Eminönü, Taksim- Beyoğlu gibi bölgelere olan yakınlığı nedeniyle Karaköy ve Galata, turistler ve şehir merkezine iş amaçlı gelen otel kullanıcıları için de cazip bir noktadır” dedi.Karaköy bölgesinin İstanbul’un en eski ticaret merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Duygu Bircan, bölgenin günümüzde de bu özelliğini koruduğunu belirterek, şunları dile getirdi:“Kemeraltı Caddesi üzerinde daha nitelikli ofis binaları ve iş hanları yer alırken, Necatibey Caddesi üzerinde çoğunlukla daha eski iş hanları bulunuyor. Tüm bu etkenler bölgeye olan talebi artırıyor. Karaköy bölgesinin uzantısı olan Meclis-i Mebusan Caddesi üzerindeki binaların son 1 senedir el değiştirmekte olduğu, gerçekleşen satışlarla neredeyse % 50’lere varan bir değer kazanımından bahsetmek mümkün.”

OTELLERDE DOLULUK ORANI YÜZDE 80

Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin gerçekleşmesi ile birlikte bölgenin turizm odaklı yeni ticari işlevleri ile büyük kâr sağlayacağını vurgulayan Duygu Bircan, “Bu kapsamda bölgede oldukça fazla girişim yaşanıyor. Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin gündeme gelmesi ile birlikte özellikle Karaköy olmak üzere projenin yakın çevresindeki binaların satışları birbiri ardına gerçekleşiyor. Satın alınan binalar, çoğunlukla otel olarak projelendiriliyor” dedi.Bölgedeki butik oteller incelendiğinde, oda sayılarının 20- 90 aralığında olup, ortalama % 75- 80 doluluk ile hizmet verdiklerini anlatan Bircan, “Nitelikli otellere bakıldığında, oda sayıları 20- 203 aralığında olup, ortalama % 75- 80 doluluk ile hizmet veriyorlar” dedi.

'KONUTLARIN METREKARESİ 9 BİN LİRAYI GÖRDÜ' 

Bölgede arsa fiyatlarının önceki yıllarda ortalama metrekareleri 4.000- 5.000 TL olduğunu ifade eden Duygu Bircan, “Son bir yılda Salıpazarı Kruvaziyer projesinin yeniden gündeme gelmesiyle bölgedeki metrekare fiyatları ortalama 9.000 TL’ye kadar yükseldi.  Son dönemde doyum noktasında olan fiyatlar dükkânlar için 50.000 TL/m2’ye kadar çıkıyor” diye konuştu.

‘PARİS SOKAKLARI GİBİ’

Bugünlerde, büyük yatırımcıların gözdesi olan Karaköy ve Galata bölgelerinin şu sıralar adeta bir şantiye alanına dönmüş durumda olduğunu anlatan Duygu Bircan, “Bölgede gezintiye çıkıldığında tarihi hanların restore edildiği görülüyor. Bu inşaatların etrafındaki cafe ve restoranlarda ise yerli, yabancı turistler veya çalışanlar gürültüye rağmen keyifli vakit geçiriyorlar. Bölgedeki mekânlar Paris ve Londra’dan fırlamış gibi durarak Karaköy’ün geleceğiyle ilgili asıl ipuçlarını veriyor” dedi.

Milliyet